Translate

събота, 22 декември 2018 г.

ШОКОЛАДОВ СЛАДКИШ СЪС СМИРКА И КОНДЕНЗИРАНО МЛЯКО

Тази рецепта видях в едно канадско кулинарно списание от 2012 година, не помня името на готвача...но си спомням, че е направена специално за ресторант в Тексас. Стори ми се доста нестандартна заради плода от хвойна, но пък се замислих че ще е идеална за празничния сезон. Все пак ще ухае на зимна гора...а комбинацията с какао, карамел, мляко и хвойна са страхотни. Ако Ви се стори много натрапчиво уханието на тези плодчета намалете количеството им на половина. А самите плодчета се намират много лесно в иглолистните гори. Аз си ги набрах началото на ноември, когато изкачвахме върховете на Пирин...така съчетах прияното с полезното и рецептата се превърна в много скъп спомен! Няма да Ви изреждам полезните свойства на хвойната, ако Ви е интересно кликнете ТУК, а рецептата за конфитюр от мляко можете да видите ТУК


Необходими продукти:

1 с.л. плод от синя хвойна (смирка)
1 3/4 ч.ч. брашно
1 1/2 ч.ч.захар
1/2 ч.ч. какао
1 щ. сол
1 1/2 ч.л. сода за хляб
3/4 ч.ч. айрян
3/4 ч.ч. олио
2 яйца
1 1/2 с.л. вода
3-4 с.л. захар (за карамела)
конфитюр от мляко


Начин на приготвяне:

Запичаме леко докато пуснат аромата си плодчетата хвойна  (около 2-3 мин. на слаб котлон), след което ги смиламе възможно най-фино. Пресятото брашно смесваме със захарта, какаото, щипка сол, содата за хляб и смлените плодове хвойна. Разбиваме до хомогенна смес айряна, олиото,яйцата и водата. Смесваме сухите и течните съставки и ги разбъркваме до получаване на гладка смес. Готовата смес прехвърляме в предварително застлана с хартия за печене правоъгълна форма , заглаждаме я и печем в предварително загрята на 180 градуса фурна за 35-40 мин. Готовият сладкиш оставяме да се охлади напълно, нарязваме го на правоъгълни парчета, които слагаме във фризера за 5-10 мин. Приготвяме карамела, като в тиган с незалепващо покритие изсипем 3-4 с.л. захар и ги оставяме на слаб огън, докато захарта се карамелизира. всяко парче сладкиш овалваме в карамела. Сервираме го веднага с лъжица конфитюр от мляко. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар