Лешниковото мляко е наистина невероятно! Приготвя се изключително лесно, както повечето ядкови млека... но е много по-ароматно :) Един дoбър заместител на млечните продукти, ако сте решили да минете на стриктна диета или имате непоносимост към лактозата. А от брашното можете да приготвите куп вкусотии;) За още ядкови млека кликнете ТУК, а за брашна ТУК!
Необходими продукти:
1 ч.ч. лешници
4 ч.ч. филтрирана вода
Начин на приготвяне:
Лешниковото мляко:
Накисваме ядките предварително за 8 часа, след което ги прецеждаме от водата и ги измиваме добре. Слагаме ги в блендера с прецедената вода и блендираме всичко добре ( по-желание може да добавите подсладител: мед, агаве, стевия или фурми). След което прецеждаме млякото в тензух или ситна цедка и запазваме остатъка (лешниковия пулп) от ядките ( от него ще приготвим лешниковото брашно). Готовото мляко наливаме в подходяща бутилка и съхраняваме в хладилника до 1 седмица.
Лешниковото брашно:
Пулпа от лешниците разстиламе в тавичка на възможно най-тънък слой, покриваме го с тензух и го оставяме на открито за една нощ да изсъхне. Изсъхналия пулп разбъркваме добре и го слагаме в загрята на 80 градуса фурната за 5-10 мин.да се изсуши напълно, като разбъркваме от време на време. Изстиналия пулп смиламе на фино брашно в блендера. Готовото брашно пресяваме през сито и ако останат едри частици ги блендираме отново.
Благодаря за рецептата! Трябва ли лешниците да бъдат белени,понеже моите са от градината-съответно чисто наторални?!Благодаря още веднъж!
ОтговорИзтриванеТова е страхотно!😉 С домашни лешници ще стане още по-добре!
ИзтриванеНе, не се белят и не се обработват термично😉 Белите ги от черупките, накисвате, пасирате, прецеждате и се наслаждавате на млякото🌰🥛
Чудесно,благодаря!Опитах ореховото и ми хареса,сега е ред на лешниковото,особено сега по време на пост ...ще очаквам веган рецепти😉!
ОтговорИзтриванеМного се радвам! Скоро започвам да експериментирам с веган десерти🙂 ще се радвам и на идеи😉
Изтриване