Translate

понеделник, 21 октомври 2019 г.

ШОКОЛАДОВ КЕКС

След шоколадовото изложение (Grand Chocolate festival DeLUX 2019) нямаше как да не Ви предложа нещо много шоколадово.  
У дома хладилника винаги е пълен с много шоколад.  Не зависимо кой, къде ходи , дали ще е на близо или далеч всеки носи шоколади! Това си е, като неписан семеен пакт и е страхотно, защото винаги има дозичка шоколад наблизо и като те налегне шоколадовото чудовище... може лесно да го заситиш. Да, обаче в един момент застояват най-различни видове отворени шоколади и тъй като са в хладилника леко побеляват ииии нямат много апетитен вид! Иии, тогава аз "разчиствам" запасите, като приготвя ей този шоколадов кекс. Става сочен, мекичък иии изкушаващо сладък! Аааа, за шоколада не му мислете с ядки, без ядки, черен, млечен, с пълнеж или без, всякакъв вид става стига да е 200 грама!


Необходими продукти:
22 см диаметър

за кекса:
150 гр. масло
200 гр. шоколад
2 яйца
180 гр. захар
1/2 ч.ч. заквасена сметана
15 гр. бакпулвер
есенция ром
1 1/2 ч.ч. брашно
40 гр. лешници
за ганаша:
150 гр. шоколад
50 гр. сметана
лешници за поръсване



Начин на приготвяне:

Разбиваме яйцата и захарта на пухкав крем и ги оставяме на една страна. В микровълновата разтопяваме шоколада и маслото, разбъркваме ги добре и ги прибавяме към яйчения крем. Добавяме заквсената сметана, есенцията ром и разбъркваме всичко до хомогенна смес. След това започваме да прибавяме пресятото брашно с добавения в него бакпулвер и натрошените лешници, като разбъркваме внимателно с шпатула, докато всичко се смеси. Готовата смес прехвърляме в предварително намазнена и набрашнена форма за кекс (с диаметър 22 см.). Печем в загрята на 180 градуса фурна за 40-45 мин или до суха клечка. Готовия кекс оставяме да се охлади напълно, след коео го заливаме с шоколадовия ганаш и декорираме с натрошени  лешници. Ганаша приготвяме, като: в микровълновата разтопим  шоколада и сметаната, и разбъркваме добре.


2 коментара: