Translate

събота, 7 януари 2017 г.

КОРЕЙСКИ ЦАРЕВИЧЕН ХЛЯБ Oksusu-ppang

 
Отдавна бях решила да публикувам поне по една рецепта от всяка страна, която съм посетила! А те никак не са малко, но пък бавно и славно успявам да вмъкна по нещо нетрадиционно в кухнята ни. 
С тази рецепта от Южна Корея едва ли ще Ви изненадам тя не е нещо нетрадиционно, но пък мисля всеки би приготвил у дома, дори и да не е фен на екзотичната кухня. 
Почти всеки рейс посещавам тази страна,  Инчон,  Мокпо,  Пионгтек и още много градове. Първия ми кулинарен сблъсък с кухнята им беше през 2012г. с традиционното кимчи и сурови стриди. Е за човек прекарал доста дълго време далеч от дома и българските вкусотии, кимчито си беше като манна небесна:), доста пикантно кисело зеле (е не е като нашето, но все пак: Като няма риба и рака е риба;) ) А стридите ...еее лично на мен те не са ми по вкуса, но като един "кулинарен изследовател" трябва да опитам от всичко и всеки път по нещо ново. Корейската кухня  е неповторима, винаги изненадваща с вкусовете си. Трудно е да се опише, трябва да се опита!
 За съжаление обаче в България трудно се намират някои от съставките за традиционните им ястия, затова реших да започна  с този царевичен хляб, който всеки може да приготви. Сервират го най-често за закуска в компанията на традиционния джинджифилов чай.

Необходими продукти:

2 ч.ч. царевично брашно
2 с.л. захар
1/2 ч.л. сол
1 яйце
1с.л. олио
1 1/2 ч.ч. мляко
2 ч.л. бакпулвер
1 с.л. масло


Начин на приготвяне:

В купа смесваме брашното, бакпулвера, захарта и солта, и ги пресяваме. Към тях прибавяме яйцето, олиото и млякото. Разбъркваме всички съставки добре, докато получим хомогенна каша, която оставяме настрана да почива 20 мин. В това време загряваме фурната на 200 градуса и намазваме подходяща тавичка с маслото. Починалото тесто разбъркваме добре и го пресипваме в тавичката. Печем около 30 мин. или до суха клечка. Готовия хляб напръскваме леко с вода, завиваме го с кърпа и го оставяме да изстине.



2 коментара:

  1. С прясно или с кисело мляко се прави този хляб.Чудесна и много интересна рецепта.Никога не съм опитвала корейска кухня, интересно ми бе да прочета.
    Поздрави и леки почивни дни !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Приготвя се с прясно мляко (киселото...корейците не го тачат много):), но може да се побългари рецептата и да се приготви с кисело мляко. Така хляба ще стане с една идея по-влажен.
      Поздрави!

      Изтриване