Translate

сряда, 21 декември 2016 г.

СВИНСКО ФИЛЕ

   
21 декември е и днес настъпва астрономичната зима. Та официално вече е зима, празнично е, във въздуха се носи аромат на Коледа, вкусни сладки и още нещо... а именно свински пържолки, филенца и т.н. За съжаление на свинската популация, декември не е техния месец и едва ли лозунга "Изяш меденка, спаси прасе"ще им помогне. 
   Тааа мине ли 30 ноември се започва едно обратно броене... кой брои дните до Коледа, кой до зимната ваканция... абе всеки брои нещо:) Дори и Прасчо брои:(
  И докато за едни декември е пагубен, то за други е изпълнен с празнични дни , веселие и гастрономични изживявания. А какво е декември без люта зима... ами топла зима:) Но декември без хубаво червено вино, пукота на горящите дърва в камината и хубаво свинско филе... ами направо не е зима! И за да го няма този проблем Ви предлагам ей това свинско филенце:) От мен филето от Вас винцето;) Наздраве и добър апетит!
Необходими продукти:

2 кг. свинска рибица
2 кг. морска сол
5 с.л. червен пипер
2 ч.л. черен пипер 
3 ч.л. чубрица


Начин на приготвяне:

Измиваме рибицата и я заравяме в 1 кг. сол за 24 часа. След като изтекат изравяме месото, изтръскваме го от солта, изплакваме го със сладка вода и отново го заравяме в останалия 1 кг. сол за още 48 часа. След това изваждаме месото от солта, измиваме го и го слагаме в купа с вода да се изкисне за 2-3  часа. Изкиснатото месо слагаме между две дъски и го затискаме с нещо тежко, за да се изцеди и придобие плоска форма за 24 часа.
Готовата рибица овалваме обилно в подправки и я закачаме да съхне на сухо и проветриво място за 4-5 дни, след което готовото филе може да  приберем във фризера.


Няма коментари:

Публикуване на коментар