Translate

четвъртък, 1 декември 2016 г.

ВАНИЛОВИ ФРЕНСКИ МАКАРОНИ (Vanilla French Macarons)


   Тези малки бижута водят до пристрастяване! Аз определено се пристрастих, не само  към невероятния им вкус, а и  към цялото предизвикателство да направиш перфектните макарони!
   Когато се захванах с тях дори и не предполагах колко трудно се правят...това си е по-сложно и от висша математика!:) Всичко трябва да е измерено с точност до самия грам, да не прекалиш с разбъркването на сместа... но и да не я разбъркаш по-малко от необходимото, да уцелиш правилната температура, колко "стари" са белтъците... иии това са само част от нещата, които тотално могат да объркт един макарон! 
   Най-странното, е че след като направих шоколадовите френски макарони започнах да чета по-подробно за тях.  Честно казано добре, че не го направих по-рано, защото ако бях ...ееее нямаше да се захвана с тях. В интернет има толкова много информация за това какво се обърква, че в един момент започваш да се чудиш изобщо има ли някой, който да ги е направил!? ... Еее не е нито толкова страшно, нито толкова трудно, а последвалият успех е може би дори по-сладък и от тях ( е не, те са неустоимо вкусни). 
   И тъй като се запалих по макароните, единственото което  ми остава е да експериментирам с различните пропорции и вкусове, а тези които са най-сполучливи да споделя с вас:)




Необходими продукти:

за макароните:
90 гр. белтъци
125гр. бадемово брашно
125 гр. пудра захар
125 гр. кристална захар
1 щ. сол
3 капки гел боя
за крема:
100 гр. бял шоколад
50 гр. готварска сметана
семената на половин шушулка ванилия


Начин на приготвяне:
макароните:
В блендера изсипваме пудрата захар, бадемовото брашно  и ги блендираме до пълното им смесване (  може да се наложи да разбъркате няколко пъти). След това пресяваме всичко през фино сито 1-2 пъти, за да премахнем всички бучици и по- едри частици. Белтъците с добавената към тях сол разбиваме на пяна, след което постепенно и при постоянно  разбиване с миксера прибавяме захарта. Разбиваме ги , докато се получат твърди бели връхчета, които се задържат за поне 1 мин. В купата с разбитите белтъци, при внимателно разбъркване с бъркалка добавяме пресетите сухи съставки. Когато получим пухкав хомогенен крем го прехвърляме в шприц. Върху хартия за печене  шприцоваме малки окръжности (можете да си начертаете малки кръгчета с помощта на малка чашка, раздалечени едно от друго  на 1-2 см.) окoло 34 броя. Потупваме тавата няколко пъти върху плота и дъното на тавата с ръка няколко пъти, за да излязат всички въздушни мехурчета. Оставяме ги на една страна за 30 мин., докато изсъхнат ( когато ги докоснете с пръст не трябва да лепнат, трябва да се е образувала "коричка"). Печем ги в загрята на 150 градуса фурна за 10-15мин. (или докато се получат красивите им балерински пачки).
крема:
На водна баня загряваме готварската сметана и с нея заливаме натрошения на парченца бял шоколад. Разбъркваме добре, докато шоколада се разтопи и прибавяме семенцата ванилия. Оставаме крема да изстине, прехвърляме го в пош и шприцоваме върху изстиналите черупки.


Няма коментари:

Публикуване на коментар