Translate

неделя, 6 януари 2019 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА С ЧЕРЕШИ


🍒🍫Вярно, че всеки път го казвам...но тази торта ми е любима! Определено оглави класацията ми за шоколадови торти. А най-хубавото е, че се приготвя в блендера само за 3 мин. Изсипвате всичко в него, пасирате, печете и готово! Определено е идеалното решение за моментите в които  не ви се занимава, но все пак искате да е нещо по-така. А перлата в короната на тази торта са черешите!🍒🍫

...Иии, НЕ! Не съм спечелила от лотарията и не, не съм обрала банка за тези череши🍒🍒🍒! Просто всяко лято се приготвяме за зимния период като си замразяваме от любимите плодове. Вярно си е голяма галимация, но си заслужава! Във фризера ни винаги може да намерите малини, боровинки, ягоди, къпини, касис, кайсии и разбира се любимите ми череши. Ако не сте се сещали да си замразявате плодове... Ето ви идея от рано. А лятото ще приготвя тази торта отново, но с пресни череши! А ако решите да си приготвите това шоколадово изкушение сега и нямате череши... Не е болка! Използвайте коктейлни череши, от компот или замразени вишни (продават ги в някой вериги магазини).


Необходими продукти:

за блат с диаметър 18 см.:
1/2 ч.ч. брашно за кекс
1/4 ч.ч. какао
1/4 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сода за хляб
1 ч.ч. кафява захар
6 с.л. олио
2 с.л. мляко
2 яйца
за сиропа:
50 мл. вода
3 с.л. кафява захар
2 с.л. ликьор Амарето
за крема:
100 гр. масло
250 гр. маскарпоне
50 мл. сметана
1/2 ч.ч. пудра захар
замразени череши
за ганаша:
80 гр. черен шоколад
50 мл. сметана
за декорацията:
100 гр. течен шоколад
замразени череши
шоколадови пръчици


Начин на приготвяне:

блата: В кухненския робот или в блендера изсипваме всички съставки и разбиваме до гладка смес. Пресипваме сместа в предварително застлана с хартия за печене тава и печем в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка. Готовия блат охлаждаме напълно и го разрязваме на 3 равни части.
сиропа: Разтваряме захарта във водата и слагаме сиропа на котлона да заври. Готовият сироп отнемаме от котлона, прибавяме ликьора и го оставяме да се охлади.
крема: С помощта на миксер разбиваме на пухкав крем маслото и захарта, разбиваме и сметаната на пухкав сняг. След това на бавна скорост на миксера смесваме масления крем, сметаната и маскарпонето. Готовият крем оставяме в хладилника да стегне за 30 мин.
ганаша: Загряваме сметаната в микровълновата за 30сек.-1мин., към нея прибавяме 3 с.л. от сиропа и нарязания на ситно черен шоколад. Разбъркваме добре, докато получим гладък ганаш.
Сглобяваме тортата. Сиропираме първия блат, намазваме го с 1/3 от крема, разпределяме нарязаните на половина череши  и така редуваме до 3-тия последен блат. Заглаждаме страните на тортата с течен шоколад и я заливаме с ганаша. Декорираме с шоколадови пръчици, череши и шприцоваме "розички".


1 коментар:

  1. Замразявала съм череши, но не ми харесват после, като се размразят. Тортата е чудесна обаче, с пресни череши бих опитала.

    ОтговорИзтриване