Translate

събота, 12 януари 2019 г.

БЪРЗ ЯБЪЛКОВ ЩРУДЕЛ С БУТЕР ТЕСТО

...Така със закуската сме готови (който е пропуснал рецептата за овесени бисквитки 🍪за закуска , може да я види ТУК!), но все пак е събота...иии е време за почивка, раздумка (разбирайте клюки по-женски) и  трябва следобедното кафе ☕да се акомпанира с нещо. Еее да ама точно, защото е ден за почивка трябва да е нещо лесно, амааааа пък и щом е ден за домашни срещи трябва и да е нещо ефектно! Пък и щом ще е споделено с някого..."Споделен грях, половин грях!" (поне така си лекувам гузната съвест, като прекаля със сладкото) не трябва да е нещо ниско въглехидратно, а напротив! Като ще се съгрешава да е както трябва. И ето така реших да оползотворя бутер тестото, което вече 2 седмици отлежава във фризера и нищожна част  от домашните ябълки🍎🍏 (Тази година двете ни ябълкови дръвчета  "пощръкляха"и ни дадоха реколта колкото за две зими, ноооо...за това ще ви разкажа скоро, когато Ви споделя рецептата за домашен ябълков мармалад. А сега да се върна по-темата с щрудела...) ...Та както казах: "споделен грях, половин грях!" СЪБОТА е! И днес е деня, в който ще си хапна сладко без угризения  и ще прекаля с маслото, тестото и захарта...пък ако ще и кантара да започне да крещи : "По-един, МОЛЯ!" И за да намаля съвсем сладкия си грях ще го споделя не само с гостите, но и с вас! Да Ви е сладко иии... без угризения! 
🍎🍏 Минутки за реклама от старите ленти! Ако не сте фенове на бутер тестото, вижте рецептата за ябълков щрудел с фини кори ТУК! 🍎🍏

Необходими продукти:

400 гр. бутер тесто
500 гр. ябълки
40 гр. масло
1 ч.ч. орехи
1/2 ч.ч. стафиди
1 ч.ч. захар
1 с.л. нишесте
1/2 ч.л. канела
2 шушулки кардамон
3 с.л. ром
1 яйце за намазване
пудра захар за поръсване
сладолед за сервиране


Начин на приготвяне:

Почистените ябълки нарязваме на кубчета и в подходяща тенджера ги задушаваме с маслото и захарта (докато захарта се разтопи и ябълките поомекнат). След това прибавяме смлените орехите, стафидите,стритите семенца кардамон, канелата, рома, нишестето, разбъркваме добре и готвим за още 3-4 мин. Оставяме плънката да се охлади напълно и я отцеждаме от соса, а него запазваме за сервирането. Разстиламе бутер тестото и леко с тъпото на ножа  го "разделяме" на три равни части по-дължина (маркираме го за да ни е по-лесно при заплитането на тестото). В средната част разпределяме равномерно плънката, а двете крайни части разрязваме на лентички по-диагонал (около 12 от всяка страна). Заплитаме щрудела, като кръстосваме  (редуваме) лентички от лявата и дясната страна. Оформения щрудел намазваме с разбито яйце и го печем в загрята на 180 градуса фурна до златист загар. Готовия щрудел поръсваме с пудра захар, сервираме с топка сладолед и соса от плънката.




2 коментара: