Translate

вторник, 2 октомври 2018 г.

БОНБОНИ С ТИКВА


Всички обичат шоколадови бонбони... Едни обичат с черен шоколад, други с млечен, трети с бял...а аз най-обичам с пълнеж. Няма значение с какъв шоколад са, важното е да са с пълнеж и тъй като е есен реших да си направя такива с пълнеж от тиква. 
Тъй като ги правих с мерната единица "на око" ще ви дам приблизителните количества за рецептата. На мен ми остана  малко плънка, но да си признаяяя нямах нищо против - Адски вкусна е!


Необходими продукти:

100гр. черен шоколад
50 гр. захар
10 гр. масло
2-3 с.л. сметана 30% масленост
50 гр. пюре от тиква
1/8 ч.л. подправка за тиква
есенция ром
смлени орехови ядки на вкус
златен прах за декорация


Начин на приготвяне:

На водна баня разтопяваме шоколада, заливаме подходящи силиконови формички за бонбони с него и ги обръщаме да се отцедят от излишния шоколад. Оставяме покритите с шоколад формички да се стегнат на стайна температура и приготвяме пълнежа. В тиган с незалепващо покритие изсипваме захарта и я слагаме на котлона да се карамелизира до златисто, като от време на време поклащаме тигана. Към готовия карамел добавяме маслото, след като се разтвори прибавяме и сметаната. Карамелът ще започне да "клокочи" в този момент разбъркваме енергично и го отнемаме от котлона, когато се "успокои" и стане с гладка хомогенна текстура прибавяме тиквеното пюре, смлените орехови ядки (количеството им е на вкус) и подправяме с есенцията ром и подправката за тиква. Разбъркваме всичко добре и оставяме пълнежа да се охлади, след което го прехвърляме в пош и пълним шоколадовите формички. Останалият ни шоколад разтапяме отново и  покриваме пълнежа на шоколадовите бонбони. Бонбоните оставяме да се стегнат за около час на стайна температура, а след това ги прехвърляме в хладилника. Готовите бонбони изкарваме от силиконовите формички и по желание дъстваме със златен прах за декорация.



Няма коментари:

Публикуване на коментар