Translate

петък, 26 октомври 2018 г.

ЗАХАРОСАНИ ЯБЪЛКИ

Вече два месеца, почти всеки уикенд прекарвам в Дряново. Уникално спокойно местенце (но за това ще ви разказвам друг път)... Така де миналата седмица беше празника на града ииии сещате се имаше какви ли не лакомства: захарен памук, понички, шекери и най- любимото ми от всички - захаросани ябълки. Ех, за тея ябълки си мислех цяла седмица и този петък реших да ги направя, хем да отбележим Димитров ден, хем да се подсладим! Станаха страшни, не само защото са домашни, ами и защото са правени на любимата ми печка "ВУЛКАН", абе другo си е на дърва... всичко става по-вкусно.
Сега за ябълките малко: ябълките са от дървото в двора ( нямам идея какъв сорт са), дребнички, леко кисели, много сочни и шарени. Естествено ако ползвате червени ще станат с по наситен цвят и ще хващат повече окото,  но според мен е по-добре да използвате любимият си вид. Ако имате шишчета ползвайте ги, аз предпочетох клонки от дървото,  които заострих в единия край (забиват се много по-лесно в ябълката и не я нараняват) някак си по-симпатични са ми така. 
Важно е захарта да се топи на бавен огън и в момента, в който се разтвори преди да придобие карамеления цвят да се добавят другите съставки. Внимавайте и за кристализирането й, може да го предотвратите като сложите капак върху тигана или с помощта на мокра четка, минете по стените на тигана. И най-хубавото, е че карамелът става леко дъвчащ и не чупи зъби 😀




Необходими продукти:

4 ябълки
1 ч.ч.  захар
1/2 ч.ч. вода
20 гр. масло
1/2 ч.л. оцет
1 с.л. глюкоза
червена сладкарска боя





Начин на приготвяне:

В измитите и добре подсушени ябълки забиваме клечките. Приготвяме си карамела, като в тиган с незалепващо покритие изсипем захарта и водата. Оставяме го на слаб огън, докато захарта се разтвори като от време на време поклащаме леко тигана. Когато захарта се разтвори напълно, прибавяме глюкозата и оцета. Разбъркваме внимателно и оставяме карамела да се сгъсти леко на слаб огън. Накрая прибавяме маслото, разбъркваме внимателно, прибавяме боята и го отнемаме от котлона. С помощта на лъжица внимателно обливаме всяка ябълка, след което  прехвърляме всяка една върху хартия за печене.



1 коментар: