Translate

петък, 1 юни 2018 г.

ПЛОДОВА ТОРТА


Честит 1 юни на всички пораснали и не пораснали деца! Аз този празник си го празнувам вече 29 години и мисля да продължавам в този дух поне още толкова! От доста време се каня да публикувам тази торта, доста-доста около 3 месеца иии най-накрая и дойде времето. Тортичката се получи много свежарска, като самия рожденик и надявам се съм успяла да го зарадвам и подсладя подобаващо. За съжаление нямам разрез на тортата, нооо това е още една причина да я приготвите и да споделите вашите 😉

Пожелавам Ви едно сладко и слънчево лято! 😎


Необходими продукти:

за блат 1 (22см):
5 яйца
5 с.л. олио
5 с.л. вода
1 ч.ч. захар
1 с.л. кора от портокал
1 ванилия
1 ч.ч. брашно

за блат 2 (22см):
3 белтъка
1 щ. сол
1 ч.ч. захар
сока на 1 портокал
5 с.л. олио
5 с.л. мляко
5 с.л. вода
100 гр. брашно
100 гр. кокосово брашно
1 бакпулвер

за крема:
1 л. мляко
3 жълтъка
1 ч.ч. захар
1 ванилия
3 с.л. брашно
10 гр. масло
500 мл. сладкарска сметана

за сиропа:
200 мл. вода
6 с.л. захар

за глазура:
1 пакетче желатин
100 мл. от захарния сироп
плодове за декорация

Начин на приготвяне:

блат 1: Разбиваме яйцата и захарта на пухкав крем (около 10 мин), прибавяме олиото, водата, ванилията, кората от портокал и разбиваме с миксера за още 2 мин. Изсипваме пресятото брашно, разбъркваме внимателно и изсипваме в предварително застлана с хартия за печене форма (22 см диаметър). Печем в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка. Готовия блат оставяме да изстине напълно.
блат 2: Разбиваме белтъците със солта на пяна, след това постепенно прибавяме захарта и разбиваме до получаване на твърд сняг. Добавяме течните съставки: олиото, млякото, водата и сока от портокал и разбиваме добре ( белтъка ще се втечни, но не е повод за притеснение). Към хомогенната белтъчна смес изсипваме сухите съставки: двата вида брашно с бакпулвера и разбъркваме с помощта на шпатула. Сместа изсипваме в застлана с хартия за печене форма и печем на 170 градуса до суха клечка. Блата оставяме да се охлади.
крема: На котлона слагаме да заврат 800 мл. мляко. Разбиваме жълтъците, захарта, брашното и останалото мляко до хомогенна смес. Когато млякото заври, изсипваме яйчената смес като бъркаме постоянно, докато крема  се сгъсти. Готовия яйчен крем отнемаме от котлона, прибавяме маслото и го прехвърляме в друг съд за да изстине по-бързо. Разбиваме сметаната на пухкав сняг и прибавяме 3/4 от нея към вече изстиналия крем.
сиропа: На котлона слагаме да се карамелизира захарта и прибавяме внимателно водата. Разбъркваме добре, докато се разтопи карамела и оставяме да поври за 3-4 мин.
Сглобяваме тортата, като разрязваме блат 1 на две части. Сиропираме блата, намазваме обилно с крем, подреждаме тънки резенчета плод и слагаме блат 2. Повтаряме процедурата и завършваме с блат 1. Готовата торта заглаждаме с останалата 1/4 от сметаната и декорираме с плодове по-желание. Приготвяме глазурата: Накисваме 1 пакетче желатин във вода, според инструкцията, след което го разтваряме в 100 мл. топъл сироп и го оставяме да се охлади за 5 мин.. С помощта на четка нанасяме глазурата върху плодовете.





2 коментара:

  1. да беше написано количеството захар за крема 😡

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! 1ч.ч. захар, ако имате въпроси и не Ви се чака за отговор пишете ми във фейсбук има бърза връзка за страницата на блога във фейсбук
      Хубав Ден

      Изтриване