Translate

петък, 25 май 2018 г.

ШОКОЛАДОВА ТОРТА с плодов ликьор (Боле)

За мен шоколадовата торта трябва да е с богат какаов вкус, меки и топящи се в устата блатове и сладък крем... а когато добавим капка алкохол и свежи малини се получава нещо уникално вкусно! Има страшно много рецепти за шоколадови торти, но лично на мен за сега тази ми е фаворит ... но само за сега, предстоят нови опити и експерименти:)

 Необходими продукти:

за блата:
75 гр. брашно
30 гр. какао
4 яйца
105гр. захар
80 мл. олио
1 щ. сода за хляб

за крема:
100 гр. течен шоколад
100 мл. животинска сметана
2 с.л. пудра захар
100 гр. маскарпоне

за ганаша:
100 гр. шоколад
100мл. сметана
10 гр. масло

50 мл. ликьор (Боле)
малини, шоколадови пръчици и мента за декорация


Начин на приготвяне:

Разбиваме яйцата и захарта на пухкав крем. Към тях прибавяме пресятите: брашно, какао и сода за хляб, разбъркваме добре с тел, докато се получи хомогенна смес. След това внимателно с леко разбъркване с шпатула (за да не изкараме въздуха) прибавяме олиото. Готовата смес изсипваме в застлана с хартия за печене форма (18 см.диаметър)и печем в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка. Докато блата изстива приготвяме крема. Разбиваме на пухкав сняг сметаната с добавената в нея пудра захар, на бавна скорост на миксера прибавяме течния шоколад, а след това и маскарпонето. Готовия крем оставяме в хладилника за около 20 мин. Изстиналия блат разделяме на 3 части, всяка от които сиропираме с малко от болето, намазваме с крем, поръсваме с малко плодове от болето и така до последния блат. Заглаждаме с останалия ни крем и прибираме тортата в хладилника да се охлади и стегне. Ганаша приготвяме, като загреем сметаната  и с нея залеем нарязания на ситно шоколад, прибавяме маслото и внимателно разбъркваме с шпатула, докато всичко се смеси. Охладената торта заливаме с ганаша, декорираме с шоколадови пръчици, малини и мента по-желание.


4 коментара:

  1. Течния шоколад как го прибавяме, разтопен ли?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стига да не е от хладилника е достатъчно кремообразен:), ако е бил в хладилника го оставете да се размекне на топло или го врътнете в микровълновата:) Но не трябва да е в течно състояние, а да е кремообразен:) Успех!

      Изтриване