Translate

понеделник, 22 януари 2018 г.

ЕКЛЕРИ

Еклерите са един от десертите, който приготвям когато искам да блесна. Имат си някоя друга тънкост и пиниз, но бързо се овладяват. Най-важният е никога и по никакъв начин не отваряйте фурната! Забравете :"Ама, само да ги погледна"; "Ама, само да ги проверя"! ...Ъъ-Ъъ! За да се получат добре, кротко трябва да си изчакате магията да се случи, а на нея са и нужни 25 мин. А когато минутите отминат ще имате идеалните кухи  "възглавнички" за вашите еклери. 
А за да са те кухи и да не станат месести е важно да оставите пареното тесто да се охлади за 3-4 мин. преди да добавите яйцата. И след всяко яйце да разбърквате добре. ...Е не бих казала, че са като детска игра, но веднъж хванеш ли им цаката се приготвят много бързо и в големи количества, защото никога не стигат. 

Необходими продукти:
за 20 еклера

еклерови"възглавнички":
140гр. брашно
120 гр. мляко
120 гр. вода
80гр. масло
1/8 ч.л. сол
20 гр. захар
4 яйца
50гр. шоколад

за крема:
1л. мляко
3 жълтъка
1ч.ч. захар
1 ванилия
30 гр. масло
4 с.л. брашно
100 мл. сладкарска сметана.


Начин на приготвяне:
В подходяща тенджера на среден огън слагаме млякото, водата, маслото, солта и захарта да заврат. Прибавяме пресятото брашно и с помоща на дървена лъжица бъркаме енергично, докато се образува тесто, което лесно се отлепя от стените на тенджерата (този процес отнема около 3-4 мин.) Когато тестото е готово го прехвърляме в купа и го оставяме да се охлади за 3 мин. След което към тестото прибавяме яйцата едно по-едно, като след всяко яйце разбъркваме с дървена лъжица, докато тестото се хомогенизира. Готовото тесто изсипваме в пош, шприцоваме еклеровите "възглавнички" в тава застлана с хартия за печене. Намазваме всеки еклер с жълтък и печем в загрята на 180 градуса фурна за 25 мин. (без да отваряме през това време) или докато порозовеят. Приготвяме крема като в 200 мл. от млякото разбиваме яйцата, захарта, ванилията и брашното. Остатъка от млякото слагаме на котлона да заври и към него на бавна струйка при постоянно бъркане, изливаме яйчената смес. Крема варим до желаната гъстота, около 7-8 мин (като неспираме да бъркаме). Към горещия крем прибавяме маслото и разбъркаме, докато се разтопи напълно. Прехвърляме крема в плитка тава, покриваме го със свежо фолио(за да не се образува "коричка") и го слагаме в хладилника. След като крема се е охладил напълно към него прибавяме разбитата на пухкав крем сметана. Разбъркваме добре с шпатула и крема е готов. Напълно охладените еклерови "възглавнички" пълним с  крем (като в единия край с нож правим малка дупчица и с помоща на пош вкарваме крема). Готовите еклери украсяваме с разтопен шоколад.


1 коментар: