Translate

неделя, 2 юли 2017 г.

ТОРТА "ШОКОкоЛАД"


Може да е жега и да не ми се яде нищо, но на шоколада не мога да устоя! А и кой може!?
Но един съвет от мен не се хващайте да правите торта в малките часове на денонощието.:) Случват се странни неща, като например явлението хвърчаща торта ха-ха:) Тъкмо бях я загладила и си мислех "...ле-ле стана перфектна..." ииии... амии някак си изхвърча от стойката на  плота и се приземи на земята:( Еее нямах друг избор освен да започна на ново! Ама съдейки по мляскането на живите ми прахосмукачки (кучо и кот) тортата се беше получила:) Таа почистих ( футайки така както и каруцар не би) и спретнах нова, която между другото стана ... Ами пробвайте я , предизвиквам Ви !


Необходими продукти:

за блата:
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода за хляб
2 с.л. кисело мляко
125 гр. захар
125 гр. кафява захар Мусковадо
80 гр. тъмно какао
4 яйца
1 ч.ч. прясно мляко
3/4 ч.ч. маргарин
1 с.л. какаово масло
100 гр. смлени бадеми
за крема:
250 гр. маскарпоне
200 гр. бял течен шоколад
200 гр. сладкарска сметана
150 гр. малини
за сиропа:
150 мл. Кока-Кола
за декорацията:
200 гр. натурален шоколад
100 гр. сладкарска сметана
шоколади и бонбони по- избор




Начин на приготвяне:

Разбиваме на пухкав крем яйцата и двата вида захар. Добавяме разтопения маргарин, какаовото масло, прясното мляко и активираната в киселото мляко сода за хляб, и разбъркваме всичко добре. Пресяваме брашното и какаото, и ги прибавяме  заедно със смлените бадеми към сместа. Разбъркваме всичко добре, прехвърляме сместа във форма покрита с хартия за печене и печем блата в загрята на 180 градуса фурна  до готовност. В това време приготвяме крема, като разбиваме сметаната на пухкав сняг и при внимателно разбъркване със шпатула прибавяме белия течен шоколад и маскарпонето.  Готовия и охладен блат разрязваме на две и всяка половина сиропираме с Кока-Кола. Нанасяме половината от крема върху единия блат, разпределяме малините  ( в центъра аз сложих парче шоколадово руло) и сглобяваме тортата. Заглаждаме я добре с останалия крем отгоре, като отстрани с помощта на шпатула или голям нож внимателно премахваме излишния крем за да получим ефекта на Naked Cake. Оставяме тортата да се охлади в хладилника и приготвяме ганаша за декорация. Загряваме сладкарската сметана на водна баня (внимаваме да не заври ) и прибавяме натрошения натурален шоколад. Когато ганаша изстине заливаме добре охладената торта с него. Декорираме по желание с парченца шоколад и бонбони.
* А за името... ами и то е част от странните неща, които се случват посред нощ :) Мозакът спи, но ръцете си работят и като те попита някой какво правиш отговора е: "ШОКОКОЛАД"



2 коментара:

  1. Много яка:))
    И аз имах едно приземяване на торта, ама през деня:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха-ха, през деня или през ноща... Винаги е ужасно дразнещо! Ама важното е, че стана и всички останаха доволни:)

      Изтриване