Translate

неделя, 11 юни 2017 г.

ГОЛА ТОРТА "ОТКРАДНАТА РОЗА"


От много години ми се върти идеята да направя торта, в която да включа трендафили и плодове. Нооо... все не улучвам сезона на това "розово чудо":( Обаче тази година късмета беше на моя страна и се случи така, че точно по това време да съм си на сушата и да мога да осъществя тази си идея. За съжаление не успях да се включа в розобера в Казанлъшко, но пък се включих в този пред блока (хахахаха много съжалявам, но каузата си струваше). 
И така прибирайки се един ден към вкъщи, фиксирах няколко отрупани трендафилови храсти (и очичките ми светнаха така все едно е Коледа)...  ако искате ме наречете крадеца на рози, но си набрах един малък букет, естествено под зорките погледи на бабите от блока (да не би случайно да превиша лимита и да си откъсна една в повече иии тогава леле майко...).
За историята "крадеца на рози" толкова, сега малко за самата торта. Както казах идеята си я имам отдавна, но вдъхновение да я изпълня почерпих докато гледах "На Кафе", където тече проекта " Моята мечтана сватба". Замислих се за всички онези булки, които нямат възможност за пищна сватба  и скъпи сладкари. В предаването дадоха доста добри идеи за организирането на скромна градинска сватба, но не и за подобаваща, и не много скъпа торта. За направата и не са необходими кой знае какви умения, а по-скоро много желание и любов ( и естествено умението да крадете цветя;)). Според мен комбинацията от рози, лавандула и сочни малини е страхотна. Тортата стана много ароматна и вкусна. 
Надявам се да я опитате и да споделите впечатления:)


Необходими продукти:

за  блата (22 см. форма):
4 яйца
200 гр. захар
1 ванилия
100 мл. топла вода
100 мл. сироп от рози
100 мл. олио
100 мл. зехтин
300 гр. брашно
1 п. бакпулвер

за крема:
250 гр. маскарпоне
300 мл. сладкарска сметана
2 с.л. пудра захар
100 гр. сладко от малини

декорация:
100 мл. сироп от рози
малини (ягоди, малки череши)
трендафил ( цветя по желание)



Начин на приготвяне:


блата: Разбиваме яйцата, захарта и ванилията на пухкав крем (около 10 мин.). Смесваме водата, розовия сироп, олиото и зехтина, и ги прибавяме към яйчения крем. Разбъркваме добре  и внимателно и при постоянно разбъркване добавяме пресятото брашно с бакпулвера в него. Блата печем в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка. Готовия блат оставяме да се охлади напълно и го разрязваме на 3 равни части.
крема: Разбиваме сметаната до твърди връхчета и към нея прибавяме разбитото маскарпоне с пудрата захар. Разбъркваме всичко внимателно. 
сглобяване: Сиропираме първия блат и с помоща на пош ( от вън на вътре) шприцоваме два кръга с крем, а в средата слагаме сладко от малини. Повтаряме процедурата и за следващия блат. С останалия ни крем заглаждаме най-горния блат, а за да постигнем ефекта на "Naked Cake" съвсем леко заглаждаме с помощта на шпатула или нож страните на тортата. Готовата торта оставяме в хладилника за 2-3 часа да стегне , след което я декорираме с пресните плодове и цветя.


8 коментара:

  1. Любима декорация 😘 … много красива торта … сбъдната мечта 😃
    Прекрасни юнски дни и нощи 😘

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна торта!
    Аз така преди няколко години попаднах в Казанлък, в Института по розата, жените там ми подариха цял плик трендафил и бях...щастлива:)), какво ли не приготвих с тях!

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря Ви момичета! Много се радвам, че ви харесва:)
    Ооо голям късмет Vesela, благородно ти завиждам! Аз обожавам трендафила:) Дано и до година имам късмет да го хвана :) Пожелавам Ви прекрасно лято!

    ОтговорИзтриване
  4. А защо към декорациите има сироп от рози? Потапят се в него, напръскват се или е грешка?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Сиропът от рози в декорация е необходим за сиропирането:) Когато сглобявате тортата сиропирате блатовете с него. Усмихнат ден😉🌹

      Изтриване
  5. Здравейте, как се приготвя сиропът от рози?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте:)
      40 цвята от рози
      4 пакетчеа лимонтузу
      4 литра вода
      Всичко това престоява 24 час. Заварява се за 10 мин., прецежда се и докато е още топла отварата се добавят 4 кг захар.Разбърква се, докато захарта се разтопи напълно и се пълни в бутилки ( не се стерилизира). Готовият сироп съхраняваме на хладно и тъмно ( маза, килер или изба)

      Изтриване