Translate

петък, 21 април 2017 г.

СЛАДКИШ "АГНЕС"

До вчера птички пяха, пчели жужаха... а днес сняг на преспи:) Иди го разбери това време. Аз като цяло съм доволна, че видях сняг и се разписах за тази година... Ама някак си друго си представях пролетта, ама нали вече 3 години я пропускам...явно нещо се е променило или времето е пощръкляло! Хахах и така зимата ме хвана неподготвена! И за да си направя деня слънчев на пук на снежния ден си приготвих този слънчев сладкиш:), който изрових от тефтера на мама.  Известен е  както като "Агнес"  така и като "Клавиши", избора на име оставям на вас. Да Ви е сладко! 




Необходими продукти:


за блата:
1 ч. ч. брашно
1 ч.ч. смлени орехи
5 белтъка
1 щипка сол
2 пакетчета ванилия
120 гр. масло
1 ч. ч. пудра захар
за глазурата:
5 жълтъка
1 ч. ч. пудра захар

3-4 капки есенция ром







Начин на приготвяне:

Забележка: яйцата и маслото трябва да са на стайна температура. 
Разбиваме маслото, ванилията и пудрата захар на пухкав крем и ги оставяме на една страна. Белтъците с добавената към тях щипка сол разбиваме на сняг, след което към тях прибавяме и масления крем (при постоянно разбъркване с миксера на бавна скорост) . Когато сместа се хомогенизира добавяме брашното и смлените орехи като разбъркваме внимателно с дървена лъжица. Разпределяме сместа в тавичка, заглаждаме сладкиша и печем в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка. Докато готовия сладкиш изстива приготвяме глазурата. Разбиваме жълтъците, пудрата захар и есенцията ром внимателно. Яйчената глазура сготвяме на водна баня при постоянно разбъркване за 10- 15 мин. или докато глазурата достигне температура от 60 градуса. Оставяме я да се охлади напълно и заливаме с нея блата. Готовия сладкиш украсяваме с орехи и го оставяме да престои в хладилника около 2-3 часа. 



2 коментара: