Translate

сряда, 12 април 2017 г.

КОЗУНАК (като за закуска)


Всяка година ... като се започне с едно месенеее и коментари: "Ама защо само веднъж в годината!?". Еми... то бива фитнес за бицепс, амааа ... Та затова аз си намерих решение, готово за 2 часа. Идеалния козунак за сутрешната закуска или за заети домакини :) :) Ако не обичате да месите или да им "баете" с часове...то може да пробвате тази рецепта. Ееее.. вярно за 1 час месене и втасване, не става точно тип разплетен пуловер на хиляди конци, но пък си е също толкова вкусен! И най-важното закуската е върха:))


Необходими продукти:   

4 яйца
1 ч.ч. захар
100 мл. прясно мляко
150 гр. заквасена сметана
50 мл. олио
70 гр. масло
1с.л. кора от лимон
2 с.л. сок от лимон
1 пакетче суха мая
100 мл. топла вода
1 ванилия
5 капки есенция ром
локум, стафиди, червена боровинка, ядки
свинска мас за месенето
1кг. брашно



Начин на приготвяне:

Захранваме маята, като я изсипем в 100 мл. топла вода с 1 с.л. захар и 2 с.л. брашно. Разбиваме яйцата и захарта на пухкав крем. Прибавяме млякото, сметаната,олиото, разтопеното масло, сока и кората от лимон,ванилията, и есенцията ром. Разбъркваме ги добре, добавяме втасалата мая и постепенно прибавяме брашното. Замесваме меко тесто, като постоянно омазняваме ръцете си със свинска мас за да не лепне. Оставяме тестото да втаса за 30 мин., след което го премесваме.  Добавяме локума,стафидите, боровинките, ядките и оформяме козунака. Намазваме го с разбито яйце, поръсваме го обилно със захар и го печем  на 180 градуса за 40 мин.
Да Ви е сладко!


4 коментара:

  1. Много хубави снимки, а и козунакът си го бива ;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страшен еее! Ама си има един косур... Много се лепи... иии Велик ден стана по-страшен и от коледното преяждане:)

      Изтриване
  2. О, и за десерт за вечеря не бих отказала!

    ОтговорИзтриване
  3. У дома се оказа основно ястие! Уж само за закуска и десерт ама...:)

    ОтговорИзтриване