Translate

сряда, 18 януари 2017 г.

ЯБЪЛКОВ ПАЙ

...Дъх на ябълки, канела и силно кафе...Ето така си представям аз идеалния следобед:) 
И след дълго отсъствие, най после намерих малко време да публикувам и да споделя с вас тази вкусотия:) Рецепта ми е много любима ( надявам се да заплени и вас), защото се приготвя бързо, не е претенциозна и най- важното  всички много и се радват!
 Аз предпочитам  да я приготвям  в мини вариант, за да може всеки да се почувства специален със свое собствено пайче:) Ноо въпрос на вкус, направете един голям пай или няколко малки... При всички случаи ще получите една огромна вкусотия:)


Необходими продукти:

за основата:
100 гр. захар
40 гр. жълтък
250 гр. брашно
100 гр. масло

за плънката:
350 гр. нарязани на ситно ябълки
50 гр. масло
100 гр. смлени орехи
20 гр. сушени червени боровинки
4 с.л. кафява захар
4 с.л. захар
2 с.л. ром
4 капки есенция ром
1/2 ч.л. подправка за тиква
1 щипка черен пипер



Начин на приготвяне:

основата:Разбиваме маслото и захарта на крем. Прибавяме жълтъците един по един  и замесваме меко тесто. Оставяме го да почива минимум 30 мин. в хладилника.
плънката:В подходяща тенджера задушаваме ябълките с маслото и рома, след около 5 мин. прибавяме  боровинките, захарта и орехите. Разбъркваме всичко добре и го оставяме на слаб огън за  около 5 мин., когато ябълките са се задушили добавяме подправките и отнемаме сместа от котлона.
Разточваме кръгла кора от тестото, слагаме я в тава за пай и изсипваме още топлата смес. От останалото тесто правим декорация (за да може пая да изглежда още по неустоим), намазваме с жълтък и печем в загрята на 180 градуса фурна до готовност.



2 коментара:

  1. Наистина е неустоим пая. Ще направя със сигурност. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че Ви е харесал:) Пробвайте го, няма да съжалите!
      Поздрави :)

      Изтриване