Translate

събота, 10 септември 2016 г.

ИНДИЙСКО ХЛЕБНО БЪРФИ ( Indian Bread Burfi)



Отдавна си мислех да започна да поствам рецепти и да пиша за впечатленията си  от всяка страна, която съм посетила... и мисля, че е време!  Защото с всеки изминал рейс те стават повече и повече. 
Та в този ред на мисли, днес официално слагам начало на ново етикетче: "кулинарен туризъм"! А първата рецепта, която ще Ви споделя е от Индия. Бях в Мундра, но за съжаление не успях да се разходя  в тази невероятна страна и да разгледам този град:( Работата преди всичко ....но пък  се срещнах с много нови и интересни хора, които за мое щастие ни носеха страхотни индийски десерти. Така и успях да науча тази интересна рецепта, а именно  традиционното за тях бърфи, което е много лесно, много вкусно и страшно бързо за приготвяне. 
Индийците определено знаят как да овкусяват едно ястие! За мен лично Индия е като меката на подправките. Всяко ястие е като приключение за небцето. Всяка хапка е като експлозия от вкусове. Всяко ястие може да се превърне в шедьовър, ако знаеш какви подправки да използваш, а те повярвайте ми владеят това до съвършенство. 
Препоръчвам горещо на всеки, който може да се докосне до тази уникална и древна култура да го направи дори и за ден. Това определено е страна на контрастите и всеки ще успее да  открие по нещо интригуващо.
И все пак да не се отплесвам в писане, минавам директо към рецептата :



Необходими продукти:

2 ч.ч. хлебни трохи
1 ч.ч кокосови стърготини
1 ч.ч. захар
1 ч.ч. мляко
1/2 ч.ч.смляно кашу
4 с.л. стафиди
1 к.л. кардамон
2с.л. масло

 
Начин на приготвяне:

Заливаме хлебните трохи с млякото и ги оставяме на една страна да се накиснат добре. В тиган с незалепващо дъно изсипваме кокосовите стърготини и захарта, разбъркваме ги постоянно, докато кокоса не стане  златист и след това прибавяме накиснатите в млякото хлебни трохи. Разбъркваме добре, докато всичко се смеси и добавяме маслото, стафидите, кашуто и кардамона.Важното е да разбъркваме постоянно, за да не загори. Когато сместа започне да се отделя от стените на тигана я  снемаме от котлона. Изсипваме сместа в добре намазнена тавичка и я оставяме в хладилника за няколко часа да се стегне. Когато бърфито е готово го разрязваме на малки квадратчета и всяко пърченце украсяваме с ядка.

तित बोन अप्पे


Няма коментари:

Публикуване на коментар