Translate

вторник, 20 септември 2016 г.

СИРОП ОТ ЧЕРЕН БЪЗ

 

До сега винаги съм подминавала дръвчето бъз в двора ми ,  когато узреят плодовете му... Но определено от сега нататък няма да правя тази грешка. Аз много обичам сок от цвета му, но за съжаление всяка година по една или друга причина пропускам цъфтежа му... но пък в килера на баба има винаги , така че всичко е на 6.
 Този път обаче реших да пробвам и все пак да се възползвам от черните му плодчета  и да приготвя сироп , който си е хем наслада за небцето хем лекарство. Този сироп става и от двата вида растение ,  дървовидния (който аз използвах) "бъз" или "свирчовина"  и храстовидния  "бъзак" (с който трябва да се внимава, защото ако не са добре узрели плодчетата са отровни).
Сока от черен бъз е най-мощния природен имуно стимулант, богат е на витамин С и  желязо.
И така започна моето приключение: след дълго проучване в интернет с какво е полезен, мога ли да използвам дървесния вид и т.н.... запретнах ръкави и започна великото бране. Тааа... ако някой реши сега е идеалния момент за направата му, от края на август до края на септември.

 
Необходими продукти:

2 кг. плодове от черен бъз
1 кг. захар
1 ч.л. лимонтузу
2 л. вода


Начин на приготвяне:

Почистваме плодовете от дръжките с помощта на вилица и ги измиваме добре. Изсипваме ги в подходяща тенджера, заливаме ги  с вода, така че да ги покрие и ги притискаме с лъжица за да си пуснат сока.Слагаме ги на котлона  и ги варим за окло 10-15 мин., след това прецеждаме сока през фина цедка и го връщаме на котлона. Прибавяме захарта и варим за 20- 25 мин. или до желаната гъстота, като 5 мин. преди да го отнемем от котлона добавяме лимонтузуто. Готовият сироп разпределяме в бутилки и запечатваме, докато е още горещ.




Няма коментари:

Публикуване на коментар