Translate

сряда, 15 април 2020 г.

РЪЖЕН ХЛЯБ с останалия от ден 4 стартер

Докато приготвях домашния квас си мислех, защо всичкото това количество стартер трябва да се похабява и да се изхвърля. Да неможе да се запази всичкото количество стартер освен, ако не приготвяме квас в производствено количество, но все пак?! Ами решихда пробвам и да видя какво ще се получи, ако направя хляб със стартера от ден 4.... иии ами получи се страхотен хляб, и ако не искате да изхвърляте стартера останал ви след захранването прбвайте да я приготвите.

 Необходими продукти:

500 гр. бяло брашно
250 гр. квас
125 мл. олио
125 мл. прясно мляко
1 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 яйце за намазване
семена за поръсване



Начин на приготвяне:

В пресятото брашно правим кладенче и в него изливаме затопленото на 37 градуса мляко, захарта, солта, олиото и кваса. Замесваме меко тесто, което месим докато започне да се отделя от плота без да лепне и го оставяме да втасва 1 ч. на стайна температура. Втасалото тесто разточваме на предварително поръсен с брашно плот  на кръгла кора с дебелина 5 мм.  Разделяме го на 12 равни триъгълника, намазваме всеки с разбито яйце и завиваме, като кифличка. Нареждаме всичките 12 кифли в набрашнена тава и оставаме хляба да втаса още 45 мин, след което намазваме отгоре с яйце и поръсваме със семена. Печем в загрята на 200 градуса фурна, в която сме сложили още една тавичка пълна с гореща вода за да се образува пара по време на печенето. Печем до златист загар и суха клечка 50-55 мин.


Няма коментари:

Публикуване на коментар