Translate

вторник, 18 февруари 2020 г.

БАСКИ ЧИЙЗКЕЙК/ BASQUE BURNT CHEESECAKE

Според половинката ми това е най-лесния за правене чийзкейк, при който няма начин да объркаш нещо! Идеалния десерт, с който всеки може да се захване и да обере овациите! 
Бързам да отбележа, че с тази вкусотия нямам нищо общо, освен  че активно се включих в омитането и на последната трохица! 
В дните, които съм заета с украсяването на дузина бисквитки често забравям, че не съм сама на тази планета! Ииии, ако не е половинката ми няма да се сетя, че освен да стоя цял ден надвесена над поредната бисквитка трябва да се храня,  поне от време на време и изобщооо... да съществувам! Знам, че съм хахо...но когато работя си се прехвърям на моето си бисквитено място иии цели като естествени нужди: храна, вода, сън...просто не съществуват, а основна цел става:Упешно свършена работата! 
Ииии въпреки, че Шеф Драго будуваше с мен на равно до 3- 4 сутринта в продължение на няколко дни...Ме събуди с чаша кафе, красиви цветя и вкусотия, която се топи в устата!
Признавам си той е човекът у дома, който е цар на чиизкейковете и винаги открива най-добрите рецепти! Можете да намерите рецептите и за останалите чийзкейкове, като кликнете ТУК!  
Тази рецепта доста се отличава от други, защото тук не се търси перфектния на цвят и вид чийзкейк, липсва и класическата бисквитена основа. Тук нещата са на съвсем друго ниво. Не се мъчете да постигнете перфектен вид, да покривате формата с хартия за печене възможно най-гладко, да му баете и прочие! Чарът му се крие именно в несъвършения му вид, в карамелизираната коричка и омайващия аромат! За да постигнете този ефект трябва да го печете продължително време на висока температура и не трябва да се притеснявате, че ще изгори, защото НЯМА! 
Ето как изглежда веднага от фурната: Пухкав, напукан, тресящ се... А как ухаееее!


Необходими продукти:
18 см. диаметър

450 гр. крема сирене Philadelphia
3/4 ч.ч. захар
3 яйца
1 ч.ч. животинска сметана
30% масленост
1/2 ч.л. сол
1/2 ч.л. екстракт от ванилия
1/6 ч.ч. брашно

Начин на приготвяне:

С миксер разбиваме крема сиренето и захарта  до гладък крем за около 2 мин, след което при непрекъснато разбиване с миксера прибавяме яйцата едно по едно, като разбиваме добре преди да добавим следващото. Намаляваме скороста на миксера на най-слабо, прибавяме сметаната, солта, ванилията и разбъркваме до хомогенна смес, след което добавяме  пресятото брашно и отново разбиваме с миксера на бавна скорост до гладка смес. Готовата смес прехвърляме в предварително застлана с хартия за печене тавичка  с падащо дъно и печем в загрята на 200 градуса (на средната решетка на фурната) фурна за 60-65 мин. Готовият чийзкейк оставяме да се охлади за 30 мин., след което го изваждаме от формата. Хартията за печене отстраняваме след като изстине напълно. Чийзкейка сервираме на стайна температура.






 



2 коментара: