Translate

събота, 16 ноември 2019 г.

ТОРТА САХЕР

 Тази торта мислех да Ви предложа, след като се върна от Виена:) да споделя с Вас впечатленията си, да Ви разкажа къде ми е харесала повече тази торта: в сладкарници Демел или в хотел Сахер, но ще трябва да подкрепя разказа си с друга рецепта, а защо не и с нестандартен вариант на класическата торта ;) Ще видим, Ще видим!!!
Както винаги при мен, сърцето не трае! Нямах търпение да я приготвя, защото признавам си никога не я бях опитвала. Странна ми се виждаше комбинацията между шоколад и кайсии, нооо сега осъзнавам, че това е било огромна грешка! Уникална вкусотия, която откривам едва сега  иии определено влиза в книгата ми с лесни, но изключително впечатляващи торти.
Такааа...сега поне ще знам какво да очаквам, е моята едва ли може да се сравнява с тези на виртуозните Австрийски готвачи, нооо какво пък!?
Сега ще ви занимая с малко факти от Уйкипедия...таа, ако не ви се чете сега е момента да скипнете направо към рецептата;) "...Най-възрастният син на Захер, Едуард Захер (18431892), получава образование при авторитетния виенски сладкар Кристоф Демел. Едуард прави няколко промени в рецептата за торта на известния си баща. Тортата Захер първоначално се продава в сладкарницата на Демел, а от 1876 година – и в основания от Едуард Хотел „Захер“. От този момент тортата е един от най-популярните десерти в австрийската кухня.
Първият съдебен процес между Демел и Захер за правото върху оригиналната рецепта избухва през 1934 година. Едуард Захер, по време на своето обучение при Демел, малко изменя рецептата за тортата.
След смъртта на вдовицата на Едуард – Анна Захер и банкрута на хотел „Захер“ през 1934 г., синът им Едуард продава оригиналната рецепта на Демел. След като придобива рецептата, Демел продава тортата с поставена върху ѝ шоколадова плочка, на която има надпис „Едуард Захер, Виена“.
През 1938 година новите собственици на хотел „Захер“ регистрират името „Оригинална торта Захер“ като запазена марка, като тортата е предлагана не само на посетителите на хотела, но също така се произвежда и продава в сладкарниците...."
Надявам се да Ви е било интересно да научите малко информация за тази торта станала повод за големи спорове:) Ееее, според мен си е заслужавало! Уникална в своята простота!Станала емблематичен десерт на цяла една нация! А, сега към рецептата...













Необходими продукти:
за 18 см.диаметър

за основата:
80 гр. черен шоколад (55%)
1п. ванилова захар
85 гр. масло на стайна температура
65 гр. пудра захар
3 яйца
60 гр. захар
85 гр. брашно
за глазурата:
125 гр. сладко от кайсии
125 гр.захар
80 мл. вода
100 черен шоколад 


Начин на приготвяне:

Разтопяваме шоколада в микровълновата и го оставяме на една страна. Разбиваме маслото и пудрата захар на пухкав крем и прибавяме жълтъците един по един, като след всеки разбиваме до пълното му смесване. Към готовия яйчен крем добавяме ванилията и разтопения шоколад и отново разбъркваме всичко,накрая прибавяме и пресятото брашно . Оставяме шоколадовата смес на една страна и разбиваме белтъците и захарта на сняг. Към шоколадовата смес прибавяме първо две големи лъжици от белтъците за да "разредим" сместа (като сега може да разбъркаме с миксера), след което прибавяме останалия белтък и внимателно с помощта на шпатула разбъркваме сместа. Готовата смес прехвърляме в предварително застлана с хартия за печене тава, стените на която сме намазнили и набрашнили. Печем в предварително загрята на 180 градуса фурна при леко притворена  врата ( вратичката на фурната трябва да е притворена, може да използвате дървена лъжица за дая задържите) за 10 мин., след което я затваряме и печем за още 30-35 мин. или до суха клечка. Готовия блат оставяме да се охлади напълно, след което го разрязваме на две и намазваме, и измазваме цялата торта със сладкото от кайсии. Измазаната торта оставяме да попие и "изсъхне". Приготвяме глазурата. В подходяща касерола слагаме на котлона водата и захарта, докато захарта се разтопи и сиропът заври. Прибавяме шоколада към горещия сироп и разбъркваме  внимателно до пълното му разтопяване. С готовата глазура заливаме тортата и я оставяме да стегне за няколко часа ( аз я оставих в хладилника, и когато я изкарах се получи лек конденз върху шоколада. Трябваше да изчакам малко преди да я снимаме, нооо нямах търпение да я опитам.)


2 коментара:

  1. И аз така, рядко попадам на вкусно направена торта с емблематичните им имена. Яла съм торта в хотел Сахер, усещах и ликьор. Прекрасна е, но не е моята торта, но затова и има хиляди комбинации и всеки да си избира според небцето��

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така еее! Аз лично не усетих ликьор;) по скоро лека трапчивост от самото сладко в комбинация със сироп, ноооо... никога няма да разберем коя е истината :)Честно казано аз предпочитам белия Сахер :)
      Поздрави

      Изтриване