Translate

вторник, 3 април 2018 г.

КОЗУНАК с 1 яйце и много конци


Въпреки, че Велик ден  слага краят на тежкия пост и дългото въздържание, тази година реших да си отправя едно предизвикателство и да приготвя възможно най- икономичния козунак. Който, хем да не е много блажен, хем да е много вкусен!
 Ееее , вярно че само при мисълта за икономичен козунак в главата изплува: Ъъъъ да бе!, т'ва ще да е най-постното и гадно нещо! Тук съм готова да опровергая всеки, който си го помисли дори! :)  Въпреки, че е само с едно яйце и само с 2 с.л. масло, козунакът е мекичък, пухкав с много конци и изключително сладък. Абеее мехлем за душата и мисля, че така става много по-достъпен и всеки ще може да си го приготви! А и най-важното щадящ времето е :) Няма нужда да му баете с часове, втасва за 50 мин., печем за около 1 час и за максимум 2 часа имаме топъл козунак. Ако това не Ви накара да го направите незнам:) А за тези от вас, на които не им се рискува с "постен" козунак, вижте тук:)

Необходими продукти:

500 гр.брашно + 3 с.л. за поръсване
1 щ. сол
250 мл. мляко
1 пакетче мая (7 гр.)
180 гр. захар + за поръсване
1 яйце
80 мл. олио + за намазване
3 с.л. масло
1 ванилия
1/2 к.л. куркума
4 к. есенция ром
30 гр. локум
40 гр. стафиди


Начин на приготвяне:

Захранваме маята, като в купа изсипваме маята, 2 с.л. от брашното, 1 с.л. захар и 100 мл. от млякото. Разбъркваме добре, докато всичко се смеси и  оставяме на една страна да се надигне за около 15 мин. В купа изсипваме брашното поръсваме със солта и правим кладенче, в което изливаме млякото с разбитото в него яйце и куркума, олиото, захарта, захранената мая, ванилията и есенцията ром. Замесваме меко тесто, правим го на топка и го оставяме да втаса за 20 мин. След като времето за втасване изтече, премесваме тестото с намазнени ръцете с масло(докато не използваме и 2-те с.л.) и го разделяме на 3 равни части. От всяка част правим валче, което притискаме по дължина с пръсти (да се получи вадичка) и разпределяме  локума и стафидите, прищипваме  двете страни на вадичката за да не изпаднат стафидите и локума. Заплитаме козунака, слагаме го в тавичката в която ще го печем и го  оставяме втасва 30 мин. След като втаса го намазваме  с олио и го поръсваме обилно със захар. Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна до готовност.



2 коментара:

  1. Направо съм изумена!
    Направо фантастично изглежда!
    Добре е да има и такива икономични рецепти, за всеки джоб, поздравления, че май се увличаме в скъпите, с много продукти рецепти...

    ОтговорИзтриване