Translate

четвъртък, 1 март 2018 г.

МАМИН КАПРИЗ или друг прочит на Дамския Каприз


Честита баба Марта на всички! Да сте бели и червени и винаги засмени:) Започва най-женския месец от годината:) и по този повод Ви предлагам един сладкиш, който не е точно "Дамски каприз", а по-скоро "Мамин каприз". И нали е месец на женски капризи- баба Марта ту се смее, ту плаче... си е време и за капризи в кухнята! За това и предложението ми за този празник е в стила на месец март: Капризен с  бяла хрупкава целувка и сладки червени малинки.
А защо десертът е "Мамин Каприз"... ами, защото майка ми не е фен на така известния "Дамски каприз" и преобрази рецептата по неин си начин:)...Ами както Ви казах месец на капризите. Та пригответе се за един нов прочит на класически десерт.😊



Необходими продукти:


за блата:
3 яйца
3 жълтъка
1 ч.ч. захар
4 с.л.олио
4 с.л. вода
1 п. бакпулвер
1 1/2 ч.ч. брашно
1 ванилия

за целувката:
3 белтъка
210 гр. захар
1 с.л. лимонов сок
1 ч.ч. орехи

за сиропа:
1/2 ч.ч. захар
3/4 ч.ч. вода
1 с.л. лимонов сок


Начин на приготвяне:

Разбиваме на пухкав крем яйцата и 3 жълтъка,  към тях прибавяме олиото, ванилията  и водата с угасения в нея бакпулвер. Разбъркваме всичко добре с миксера и при постоянно разбъркване прибавяме и брашното. Изливаме в застлана с хартия за печене форма (24 см. диаметър с падащо дъно) и печем в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка. Докато блата се пече, приготвяме целувчения крем. Разбиваме белтъците с лимоновия сок на пяна и постепенно прибавяме захарта, докато се получи твърд сняг. Готовия блат  намазваме с 1/3 от целувчения крем, поръсваме със смлените орехи и украсяваме с останалия крем. Връщаме обратно сладкиша във фурната да се пече в загрята на 100 градуса, само на горен реотан за около 1 час (или докато изсъхнат белтъците). Приготвяме сиропа, като първо карамелизираме захарта, след като получим светъл карамел, добавяме водата и лимона,  и оставяме да поври за 5 мин. Готовия сладкиш сиропираме с помощта на спринцовка.

Забележка: Ако нямате спринцовка, нарежете добре охладения сладкиш на парченца и излейте сиропа в разрезите.




1 коментар: