Translate

събота, 10 февруари 2018 г.

ШОКОЛАДОВО-МАЛИНОВА ТОРТА с червено вино


Задава се още един опияняващ празник! Всеки се опиянява от нещо, къде от любов, къде от вино, а защо не и от двете?!  Таз годишната ми валентинка за любимия човек съчетава в себе си страстния червен цвят, сладкия шоколад  и опияняващото вино:) защото няма нищо по-хубаво от това да зарадваш половинката си с нещо сладко от сърце. И най-важното не забравяйте, че Св. Валентин не е само един ден от годината, той се празнува всеки ден!

Необходими продукти:

за блата(3х12см):
205 гр. брашно
40 гр. какао
1/2ч.л. сода за хляб
1/8 ч.л. сол
1/8 ч.л. индийско орехче
110гр. масло
125 гр. захар
50 гр. кафява захар
2 яйца
1 ванилия
150 мл. малиново вино

за крема:
250 гр. маскарпоне
150 мл. сметана
2 с.л. пудра захар

1 малинов компот(като от него са ни необходими 60 мл. сок и плодовете)
50 мл. малинов сироп
2 гр. агар-агар
100 мл. сметана (за декорация)


Начин на приготвяне: 

В подходяща купа смесваме добре сухите съставки  (брашното, какаото, содата за хляб, солта, индийското орехче и ванилията) и ги пресяваме. Разбиваме на пухкав крем яйцата, двата вида захар и ванилията (поне 10 мин), след което при постоянно разбъркване на бавна скорост с миксера прибавяме и виното. Към получилата се смес постепенно и при постоянно разбъркване първо на бавна , а след това на по-висока скорост на миксера добавяме и сухите съставки. Изсипваме сместа в застлана с хартия за печене тавичка и печем в загрята на 180 градуса фурна. Готовия блат оставаме да изстине на решетка и в това време приготвяме крема и малиновата заливка.
За крема: Разбиваме с тел маскарпонето и пудрата захар, и към тях с помощта на шпатула прибавяме разбитата на пухкав сняг сметана.
На котлона загряваме малиновия сироп и когато заври към него прибавяме агар-агар, разбъркваме добре и оставяме на една страна да се охлади.
Изстиналия блат разрязваме на 3 части, сиропираме със сока от малиновия компот, щедро намазваме с крем и разпределяме плодовете от компота. Повтаряме процедурата и със следващия блат. Отгоре заглаждаме тортата с крема и заливаме с малиновия сироп. По желание декорираме със сметана.



1 коментар:

  1. О, чудесна валентинка, кой мъж не би я оценил:)?
    Желая ви всеки ден да е един празник за любовта ви!

    ОтговорИзтриване