Translate

събота, 26 август 2017 г.

ЛИМОНЧЕЛО


Ciao!
Краят на август е ...но пък е още горещо  и е идеалното време да споделя с вас рецептата за лимонов ликьор "Лимончело", за който почерпих вдъхновение от хилядите сувенирни магазини из  Рим.Нямаше магазинче, в което да не предлагат от този ароматен ликьор .  "Лимончело'' е  свеж  ликьор с изразен дъх на лято, идеален за овкусяване на най-различни десерти и е почти толкова опияняващ, колкото и самия Рим.
От доста време се каня да споделя с Вас впечатленията и трепетите от пътуването ни до Рим или как едно неочаквано приключение започна с един невинен пост във Facebook.

...Беше късна вечер... ха-ха няма да ви тормозя с подробности , но видях пост на наша приятелка, с който събираше компания  за екскурзия до Рим. И естествено на нас ни трябваше само толкова да запалим фитила и да хванем първия самолет до там. Това беше началото на едно страхотно приключение! За 5 дни успяхме да посетим над 30 забележителности и да  попием толкова история, колкото от нито едно друго място. Не случайно наричат Рим „Столицата на света“, градът където всяка крачка е история.  Дори сега, почти 3 месеца по -късно още усещам трепета от това пътуване. Този град предлага необятно море от култура, история, грандиозна архитектура, романтика,  невероятно вкусна храна и още много и много! Трудно е да се опише Рим, той трябва да се почувства, да се усети...
Единственият ми съвет към Вас е, за времето което прекарате там да забравите за градския транспорт. Отдайте се на дълги разходки . Кривнете от добре познатите туристически маршрути  и се впуснете из лабиринта на тесните римски улички, които повярвайте ми крият невероятни съкровища. Те ще Ви предложат: Завладяваща атмосфера, малки деликатесни магазинчета, които  са способни да задоволят прищевките и на най- големия критик, кокетни кафенета, ресторантчета, които винаги с готовност ще споделят с вас частица от невероятната италианска кухня, ще поглезят небцето Ви и с атмосферата си ще Ви предразположат  да се отдадете на дълга романтична вечеря. Архитектура, за която няма да ми стигнат думи  да я опиша и накрая, но не на последно място уличните театри, които ще Ви въвлекат в едно  зашеметяващо приключение изпълнено с цветни емоции (момент, в който местни и пътешевственици се наслаждават на мига рамо до рамо).
Рим предлага храна не само за небцето, а и за сетивата и душата!
Няма да Ви препоръчвам конкретни забележителности, посетете колкото можете повече места и съберете колкото се може повече спомени! Изживейте приключението РИМ :)! Защото всички пътища Водят към него!



Необходими продукти:

5 лимона
500 мл. водка
1 ½  ч.ч.  вода
1 ч.ч. захар
сокът на 1/2 лимон

Начин на приготвяне:


Обелваме лимоните с помощта на картофобелачка и ги почистваме от бялата им част.  В подходящ буркан изсипваме водката и корите от лимона и ги оставяме да престоят на тъмно при стайна температура  за около 7 дни (като от време на време разклащаме буркана).  След като минат 7-те дни приготвяме захарния сироп, като в подходяща касерола наливаме водата, прибавяме захарта и варим на бавен огън до като захарта се разтвори напълно. Към готовия сироп прибавяме сока от половин  лимон, варим за още 3-4 мин. и отнемаме от котлона. Изстиналия сироп прецеждаме през фина цедка и го изливаме при лимоновата водка. Оставяме в хладилника за 24 часа и след това отстраняваме лимоновите кори. Готовия ликьор съхраняваме в плътно затворена бутилка до месец.


Няма коментари:

Публикуване на коментар