Translate

петък, 8 януари 2021 г.

ПАНАКОТА с ЯГОДИ

Предлагам Ви да опитате класическия вариант на италианския десерт Панакота, който ще ви плени с лекия си кадифен вкус и ефирен аромат. Приготвя се лесно, но изглежда "УАУ"😲и  ще впечатли всеки.
Да ви е сладко

Необходими продукти:

за панакотата:

2 c. л. вода 
1 ч.л. желатин
200 мл. мляко
200 мл. животинска сметана
1/4 ч.ч. захар
1 ч. л. ванилов екстракт ( 1 пакетче)
за ягодовото желе:
400 гр. ягоди
1/3 ч.ч. захар
2 с.л. вода
1/2 ч.л. желатин
2 с.л. вода



Начин на приготвяне:

В чаша или друг подходящ съд изсипваме желатина и 2 с.л. вода и ги оставяме на една страна за 5-10 мин., докато набъбне желатина.
В  тенджерка смесваме млякото, сметаната и захарта, разбър­кваме всичко добре и ги слагаме на котлона на среден огън да се загреят (не трябва да завират), докато започе да се образува пара, след което снемане от котлона и оставяме млечната смес да се охлади за 2- 3 мин. Към вече охладе­ната смес прибавяме желатина и ванилията. Разбъркваме внимателно( за да не се образува пяна), докато желатина се разтвори напълно . Разпределяме панакотата в чаши и я оставяме в хладилника да стегне, докато приготвим ягодовото желе. Почистените и измити ягоди нарязваме на четири, след което ги  прехвърляме в подходяща тенджерка. Добавяме захарта и 2 с.л. вода, разбъркваме и ги слагаме на котлона да заврат. Заливаме желатина с водата (2с.л.) и го оставяме да набъбне. Готовите ягоди пасираме и минаваме през Фина цедка. В микровълновата за няколко секунди загряваме желатина, след което го прибавяме към ягодовото пюре. С готовото пюре заливаме панакотата и я връщаме обратно в хладилника за 3- 4 часа.






1 коментар: