Translate

събота, 1 септември 2018 г.

МОРКОВЕНА ТОРТА


...Лесна, вкусна и най-вече здравословна... това е днешното ми предложение за торта. Не че не обичам суетенeто около "по-сложни" рецепти, но е хубаво от време на време да приготвя някой десерт, по възможно най-бързия начин и въпреки това да впечатля скромната си кулинарна агитка:) Та както казах приготвя се изключително лесно, слагате всичко в блендера 1,2,3... иии готово. Ако съвсем не ви се занимава  или не обичате шоколадови трюфели (ако това изобщо е възможно) можете да ги пропуснете и да си приготвите морковено кексче. Но според мен това е златната комбинация за есенна торта: моркови , шоколад и  лека чиизкейк глазура. Ееее аз нямах търпението да изчакам да изстине блата напълно и глазурата ми се разтече, но... си стяга идеално и не е течна... освен ако не я нанесете върху още горещия блат. Ама в моя защита просто исках да я опитам по възможно най-бързия начин.:)





Необходими продукти:

основата: 20 см.
400 гр. моркови
300 мл. олио
5 яйца
350 гр. брашно
300 гр. захар
1 ч.л. бакпулвер

шоколадови трюфели:
30 гр. масло
40 гр. какао
300 гр. кондензирано мляко

глазура:
100 гр. извара за десерти "PILOS"
50 гр. крема сирене
50 гр. кондензирно мляко



Начин на приготвяне:

В каната на блендера изсипваме нарязаните на едро моркови, олиото и яйцата. Пасираме до гладка хомогенна смес и я прехвърляме в купа. Добавяме захарта, пресятото брашно и бакпулвера. Разбъркваме всичко добре и изливаме сместа в предварително застлана с хартия за печене тава. Приготвяме шоколадовите трюфели, като в тиган с незалепващо покритие разтопим маслото  и след това при непрекъснато бъркане прибавим какаото и кондензираното мляко. Сместа е готова когато се сгъсти и като прекараме лъжицата по дъното на тигана лъжицата оставя диря. Прехвърляме шоколадовата смес в купа и я оставяме да се охлади, след което от нея правим трюфели (около 18 топчета), които овалваме в брашно. Разпределяме ги равномерно в морковената смес и печем в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка. Готовата торта оставяме да се охлади напълно върху решетка, а в това време си приготвяме глазурата. В купа смесваме изварата, крема сиренето и кондензираното мляко. Разбъркваме всичко добре и декорираме добре изстиналата торта.


5 коментара:

  1. Страхотно предложение!Ако оваляме трюфелите в орехи или добавим в блата,трябва ли да намалим брашното?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! :) Ако прибавите до 3 с.л. орехи няма да има нужда да намаляте брашното, но ако искате повече на всеки следващи 3с.л. орехи намаляте с 1 с.л. брашно :)
      ...Но трюфелите е най-добре да ги оваляте в брашно, а в самите тях да сложите по едно цяло орехче. Успех!

      Изтриване
  2. Ама ха, тук само изкушения, които съм пропуснала!

    ОтговорИзтриване