Translate

неделя, 3 май 2020 г.

КАТМИ

Това е една от рецептите, която задължително приготвяме когато стария "Вулкан" бумти с пълна пара! Друго си е да приготвиш закуската на огън, а още повече на сач! 
А когато печката и сача са далеко си ги приготвяме на тиган, не е същото, ама...като няма риба и рака е риба. Таааа не унивайте, ако не разполагате с печка на дърва и сач! Тиган и всякакъв вид котлон вършат страхотна работа:) Важното е накрая да се получат ей тези уникално вкусни катми :)

Необходими продукти:

7 гр. мая
2 яйца
500 мл. прясно мляко
3/4 ч.ч. кисело мляко
400 мл. вода
1 с.л. захар
1/2 ч.л. сол
4 с.л. олио
2 1/2 ч.ч. брашно
масло за намазване


Начин на приготвяне:

Захранваме маята, като я изсипваме в част от затопленото мляко, в което са прибавени захарта и 2 с.л. от брашно. Разбъркваме внимателно и я оставяме настрана за 10 мин. В купа разбиваме яйцата със солта, добавяме олиото, останалото прясно мляко и разбитото на айрян кисело мляко с вода. Към получената хомогенна смес прибавяме захранената мая и брашното на части, като сместа трябва да е с гъстотата на боза. Готовата смес оставяме да втаса за 40 мин. Предварирелно загрятия сач ( ако имате сач и ще печете на газов котлон не забравяйте да използвате метална подложка, която ще разпредели температурата равномерно и ще избегнете напукването или счупването на сача.) намазваме с масло, след което изливаме и разпределяме равномерно част от сместа. Печем до златист загар и от двете страни. Готовите катми намазваме леко  с масло или друга мазнина.


Няма коментари:

Публикуване на коментар