Напълно бях забравила за тази тортичка! Приготвих я за посрещането на 2019 година :)
Странно, че бях забравила как изглежда, но пък още си спомням колко сладка беше тортата. Важното е, че може да не помня вида...но вкуса и до ден днешен не съм го забравила! Така де... много се зарадвах, като видях снимките в архива и реших да я споделя с Вас.
Необходими продукти:
за 2 блата с размер 31см х 36 см
за блат 1:
5 яйца размер "L"
2 с.л. с връх какао
3 с.л. с връх брашно
5 с.л. с връх захар
есенция ром
за блат 2:
5 яйца размер "L"
3 с.л. с връх какао
2 с.л. с връх брашно
5 с.л. с връх захар
есенция ром
за крема:
200 мл. сметана
200 гр. течен шоколад
2 броя банан
за декорацията:
100 гр. течен шоколад
около 100 гр.фондан
100 гр. черен шоколад
100 гр. бял шоколад
100 гр. млечен шоколад
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата, есенцията ром и захарта на пухкав крем (не по-малко от 10 мин.) с помощта на миксер. След това при непрекъснато разбъркване добавяме лъжица по лъжица какаото и брашното. Готовата смес прехвърляме в предварително застлана с хартия за печене тава и печем в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка. Готовият блат още горещ, обръщаме върху мокра кърпа, навиваме го на руло и го оставяме на една страна. Повтаряме процедурата и за следващия блат. Приготвяме крема. Разбиваме на пухкав сняг сметаната, след което при непрекъснато разбъркване с шпатулата прибавяме течния шоколад. Разбъркваме всичко добре, докато се получи гладък крем. Разрязваме двата блата по дължина, така че да получим 4 блата с размер 15см х 36 см. (или 6 блата с размер 10 см.х 36 см.).Сглобяваме тортата като: Намазваме всеки един блат с част от крема, разпределяме равномерно нарязаните на шайби банани и започваме да сглобяваме тортата. Започваме от двата по-тъмни и завършваме с двата по-светли блата. Навиваме единият блат на руло, след което го слагаме върху началото на другия и навиваме отново, повтаряме процедурата до последния блат. Готовата торта измазваме с останалият ни крем и я прибираме в хладилника да стегне за 1 час. Охладената торта измазваме съвсем тънко с разтопен течен шоколад. Разточваме фондана на тънка кора с дебелина 3 мм. и изрязваме "окръжност" ( не изрязвайте правилен кръг. Добре е да криввате, да добавите малки срезове/пукнатини за да се получи по-естествен вид на дънерчето) с диаметъра на тортата . Докорирайте по-желание с пръстени, оцветете леко със сладкарска боя или какао. Отново оставяме торатат в хладилника да стегне за 45 мин до 1 час. В различни купички разстопяваме в микровълновата трите вида шоколад. Декорираме охладената торта с помощта на палетен нож или шпатула, като наслояваме от различните видове шоколад ( смесете в 4 купичка от 3 вида шоколад за да получите различен цвят). Идеята е да се получи максимално реалистичен вид на кората на дънера.
Странно, че бях забравила как изглежда, но пък още си спомням колко сладка беше тортата. Важното е, че може да не помня вида...но вкуса и до ден днешен не съм го забравила! Така де... много се зарадвах, като видях снимките в архива и реших да я споделя с Вас.
Необходими продукти:
за 2 блата с размер 31см х 36 см
за блат 1:
5 яйца размер "L"
2 с.л. с връх какао
3 с.л. с връх брашно
5 с.л. с връх захар
есенция ром
за блат 2:
5 яйца размер "L"
3 с.л. с връх какао
2 с.л. с връх брашно
5 с.л. с връх захар
есенция ром
за крема:
200 мл. сметана
200 гр. течен шоколад
2 броя банан
за декорацията:
100 гр. течен шоколад
около 100 гр.фондан
100 гр. черен шоколад
100 гр. бял шоколад
100 гр. млечен шоколад
Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата, есенцията ром и захарта на пухкав крем (не по-малко от 10 мин.) с помощта на миксер. След това при непрекъснато разбъркване добавяме лъжица по лъжица какаото и брашното. Готовата смес прехвърляме в предварително застлана с хартия за печене тава и печем в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка. Готовият блат още горещ, обръщаме върху мокра кърпа, навиваме го на руло и го оставяме на една страна. Повтаряме процедурата и за следващия блат. Приготвяме крема. Разбиваме на пухкав сняг сметаната, след което при непрекъснато разбъркване с шпатулата прибавяме течния шоколад. Разбъркваме всичко добре, докато се получи гладък крем. Разрязваме двата блата по дължина, така че да получим 4 блата с размер 15см х 36 см. (или 6 блата с размер 10 см.х 36 см.).Сглобяваме тортата като: Намазваме всеки един блат с част от крема, разпределяме равномерно нарязаните на шайби банани и започваме да сглобяваме тортата. Започваме от двата по-тъмни и завършваме с двата по-светли блата. Навиваме единият блат на руло, след което го слагаме върху началото на другия и навиваме отново, повтаряме процедурата до последния блат. Готовата торта измазваме с останалият ни крем и я прибираме в хладилника да стегне за 1 час. Охладената торта измазваме съвсем тънко с разтопен течен шоколад. Разточваме фондана на тънка кора с дебелина 3 мм. и изрязваме "окръжност" ( не изрязвайте правилен кръг. Добре е да криввате, да добавите малки срезове/пукнатини за да се получи по-естествен вид на дънерчето) с диаметъра на тортата . Докорирайте по-желание с пръстени, оцветете леко със сладкарска боя или какао. Отново оставяме торатат в хладилника да стегне за 45 мин до 1 час. В различни купички разстопяваме в микровълновата трите вида шоколад. Декорираме охладената торта с помощта на палетен нож или шпатула, като наслояваме от различните видове шоколад ( смесете в 4 купичка от 3 вида шоколад за да получите различен цвят). Идеята е да се получи максимално реалистичен вид на кората на дънера.
Направо като истинско пънче, чудесно е!
ОтговорИзтриване