Translate

неделя, 5 януари 2020 г.

БАКЛАВА

За посрещането на Новата година освен баница реших да разточа и баклава. До сега винаги съм правила баклавата с готови кори, но този път реших, че е време да се пробвам и да я направя с домашни кори. Уникална, само това ще Ви кажа! След тежката вечеря с чаша силно еспресо направо...Мммм топеше се в устата.  До сега винаги тортата е била гвоздея на вечерта, но този път баклавата обра всички точки. С нея ще имате гарантиран успех независимо дали ще я приготвите за празник или за делник:)

Да си призная аз малко се унесох с разточването на корите , исках да видя колко тънки мога да ги направя и ги направих една идея по-тънки. Тааа препоръчвам ви най-горната кора да я направите поне 2 мм. за да не се получи това "нагъчкване" като при мен. За по бързо може да разточвате по 4 кори наведнъж: Първо с ръка сплескайте топчетата тесто. Поръсете всяко едно от тях обилно с пшенично нишесте и ги наложете едно върху друго , започнете да разточвате  до диаметър с големината на длан. След което поръсете отново с нишесте работната повърхност и между всяка една кора и продължете да разточвате  до необходимия диаметър.  
Важно правило, което винаги е добре да спазваме, е че студената баклава заливаме с врял сироп или гореща баклава със студен сироп. Друго нещо, което спазвам като правило за да избегна " разкашкването" на баклавата е да я заливам със сиропа на два пъти (през около 6 часа). И накрая за разкош поръсете с орехи или шамфъстък.











Необходими продукти:

за корите:
2 бр. яйца размер L
85 мл. олио
85 мл. прясно мляко
1/2 ч.л. оцет
1/ 4 ч.л. сол
1/2 ч.л. захар
1/2 пакетче бакпулвер ( 5 гр.)
брашно за меко тесто около 2-3 ч.ч.
царевично нишесте за разточване.
за заливката:
200 гр. масло
50 мл. олио
за плънката:
120 гр. пшеничен грис
250 гр. смлени орехи
1 с.л. канела
за сиропа:
2 ч.ч. захар
2 ч.ч. вода
1/4 сок от лимон


Начин на приготвяне:

В купа разбиваме  яйцата, млякото, олиото, оцета, солта, захарта и бакпулвера. След което добавяме брашното и замесваме меко тесто, месим докато стане еластично и не лепне. Оставяме го да почива 30 мин. Приготвяме плънката: Смесваме добре смлените орехи, пшеничния грис и канелата. Отпочиналото тесто разделяме на 16 топчета (всяко около 40 гр.) и ги завиваме със свежо фолио. Поръсваме обилно работната повърхност с пшеничното нишесте, сплескваме едно от топчетата и го поръсваме обилно с нишесте и разточваме на много тънка кора ( да се чете вестник през нея). Всяка от готовите кори поръсваме с нишесте и завиваме с кърпа. Намазняваме с олио дъното на тава и разстиламе гладко първата кора, намазваме я леко с олио и повтаряме докато станат 4 броя. Върху последната кора разпределяме 1/3 от плънката и отново повтаряме до последната кора. Когато сме наредили баклавата, намазваме последната кора с олио и я разрязваме на желаните парчета. Разстопяваме маслото и го загряваме, след което внимателно заливаме баклавата по разрезите. Печем в предварително загрята на 160 градуса фурна до равномерен златист загар около 45-50 мин. Готовата баклава оставяме да се охлади напълно. Приготвяме сиропа, като в подходяща тенджера смесим водата и захарта. Оставяме сиропа на котлона на бавен огън да заври, като 4-5 мин. преди да свалим от котлона слагаме лимоновия сок. Заливаме Охладената баклава заливаме с врелия сироп (добре е да я залеете само  с половината от сиропа, а след 6 часа отново да го загреете и ако го е изпила всичкия да добавите още.) Оставяме баклавата да престои поне 12 часа.


Няма коментари:

Публикуване на коментар