Translate

събота, 11 януари 2020 г.

ТОРТА "ГАРАШ"

Винаги ми е било любопитно защо тази торта не е по-популярна у нас? Все пак е класика, създадена тук, и би трябвало торта "Гараш" за нас да е като торта "Сахер" за австрийците. Да я предлагат навсякъде и да е символ не само на гр. Русе (където е създадена). Да е повод за гордост, защото не отстъпва по нищо на "Сахер" въпреки , че може би е вдъхновена от нея. 

Минутки за история (източник Уикипедия):
Тортата е създадена от австроунгареца сладкар Коста Гараш, който пристига в Русе през 1885 г. В града той управлява тогавашния гранд хотел „Ислях хане“, който се е намирал до резиденцията на княз Александър Батенберг, и в него са се посрещали видни за времето гости като румънския крал Карол II, сръбския Милан Обренович и шведския Оскар II. Именно за приеми от висок ранг Коста Гараш създава и известната си торта „Гараш“. По-късно, през 1900 г. той се премества в София, където поема управлението на хотел „Панах“. На партера се е намирала и сладкарницата, където столичани са можели да опитат парче „Гараш“. 
 Винаги съм си мислела, че е много трудоемка торта (все пак 4-5 блата, които се пекат един по един) и че е изключително сложна...Но уви! Тя е ефектна, ароматна, грабваща вниманието и една от бих казала лесните за приготвяне торти! Не знам как по-рано не съм се хващала да я приготвя?Може би проблемът се криеше във факта, че съм я опитвала само и единствено по заведенията.
Никога не съм и била фен и все се мръщех ако някой е поръчал тази торта за всички, но това беше до днес! Друго си е, да си я приготвиш у дома! Всичко става много по-вкусно и как няма!? Не пестя от нищо! Белтъците са си от яйца, а не прахче от пакетче, използвам шоколад , а не какао, а сметаната...Изобщооо вкуснотийка!
Не знам дали и при вас е така, но честно да си призная ИЗДИВЯВАМ когато седна в заведение , поръчам си торта ииии уж знам какво трябва да има по рецепта, а  ми донесат нещо, което еее.. далеч, ама многооо далеч от това, което би трябвало да е! Еййй направооо....А, най-лошото е, че цената почти никога не отговаря на качеството!
И така "намразваш" някой десерт без дори да подозираш колко вкусен е всъщност. Нооо... пазарна икономика! Сега е "Оскудация, пари со скъпи!" Любим лаф описващ действителността!
Случвало ми се е може би веднъж или два пъти да опитам наистина вкусна и качествена торта "Гараш" и накрая да съм удоволетворена! Но това се е случвало в едни от любимите ми, бих казала бутикови сладкарнички, които за съжаление са голяма рядкост , но са скъпоценни! Винаги готови да ти върнат вярата в сладкарското изкуство!
 В повечето случаи тортата е повече какаова от колкото шоколадова, блатовете са с толкова малко орехи, че започваш да се чудиш: "Това Гараш ли е?" или са супер глетави, абе като цялооо разочарование! 
Обаче тази торта е нещо друго! Дори и да не сте обичали Гараш ще я заобичате!


Необходими продукти:
за 4 блата х 18 см. диаметър


за блатовете:
170 гр./ 4 белтъка (яйца L размер)
110 гр. захар
200 гр. смлени орехи
40 гр. брашно

за крема:
200 мл. животинска сметана за разбиване 30% (PILOS)
45 гр. захар
200 гр. черен шоколад 52 %

за глазурата:
180 гр. черен шоколад
2 с.л. олио

за декорация:
15 гр. шамфъстък




Начин на приготвяне:

В купа смесваме ситно смлените орехи с брашното и ги разбъркваме добре. Разбиваме белтъците на пяна, след което започваме да прибавяме захарта на 3 части при непрекъснато биене с миксера на средна скорост. Разбиваме белтъците на твърд сняг и към тях при внимателно разбъркване с шпатула прибавяме орехите с добавеното към тях брашно.
 Готовата смес прехвърляме в пош и оформяме 4 окръжности с диаметър 18 см. върху хартия за печене, на която предварително сме очертали окръжности (когато очертаете окръжностите, задължително шприцовайте сместа от другата страна за да не се отпечата графита или мастилото върху блатовете.). Заглаждаме ги леко с помощта на шпатула или палетен нож.
 Печем в предварително загрята на 200 градуса фурна до лек златист цвят. Готовите блатове оставяме да се охладят напълно. Приготвяме крема. Добре охладената сметана заедно със захарта разбиваме на пухкав крем. Разтопяваме шоколада на водна баня и на тънка струйка го прибавяме към разбитата сметана. Разбъркваме крема с шпатула и го прехвърляме в пош. Сглобяваме тортата, като редуваме блат и крем (разпределяме крема на 4 части). Между всеки един от четирите блата трябва да има равно количество от крема. Накрая измазваме тортата с останалата ни 4 част от крема, заглаждаме я и я оставяме в хладилника да стегне за 30-40 мин. Приготвяме глазурата, като към разтопения на водна баня шоколад прибавим олиото и разбъркваме с тел до хомогенна смес. С готовия ганаш заливаме охладената торта и декорираме с едро нарязан шамфъстък.



4 коментара:

  1. Lubima torta... prosto niama dumi. Ne Sam znaela 4e e sazdadena ot balgarin/povod za goliama gordost... misleh 4e e avstriiski ili 6veicarska/ Blagodaria za informaciata

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Много се радвам, че статията ми ви е допаднала!:)
      Само едно малко уточнение рецептата е създадена в България, но от австроунгарския сладкар Коста Гараш :)

      Изтриване
  2. Обичам тази торта, но моята рецепта има сурови жълтъци!!! и натурално какаово масло.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! Попадал ми е вариант с цели яйца и мисля скоро да покажа и него. Ще се радвам да споделите и вашата рецепта :)

      Изтриване