Ако и вие като мен отглеждате в двора си огромно количество мента и в един момент се чудите какво да я правите, защото вече сте се запасили с ментов чай за следващите десетилетия, подарили сте още толкова на близки и приятели, иии просто ви се иска да я оползотворите някак. Ментовия сироп е перфектния вариант. Подходящ за подслаждане на чая през зимата, за разхлаждаща лимонада през лятото или за коктейли целогодишно.
250 гр. свежа мента (листа и стебла)
2500 мл. вода
2 кг. захар
2 ч.л. лимонтозу
2-3 капки зелена сладкарска боя
Начин на приготвяне:
В подходяща тенджера разтваряме захарта във водата. Слагаме сиропа да се вари на умерен огън с леко открехнат капак, след като заври махаме капака и варим още 10 мин. Добавяме измитата мента и варим още 7 мин. , като 2 мин. преди да свалим от огъня прибавяме лимонтозуто.
Готовия сироп прецеждаме и по желание оцветяваме в зелен цвят. Пълним в бутилки, докато е още врял и съхраняваме на хладно и тъмно място.
Сиропа сервираме разреден с газирана или обикновена вода , много лед и лимонов сок.
Няма коментари:
Публикуване на коментар