Translate

петък, 23 август 2024 г.

СЛАДОЛЕД с ШАМФЪСТЪК


Лятото е почти на финала си, а изядения сладолед за това лято е безброен. От миналата година се канех да пробвам машината за сладолед на LIDL и преди да ми кажете, че нямате такава СПОКОЙНО всички рецепти могат да се приготвят и без нея, но след като приготвите сместа ще трябва да я разбърквате на всеки 30 мин. в продължение на 3- 4 часа за да не кристализира. Та... така де, това лято си отядохме на сладолед и то не на какъв да е, ами ДОМАШЕН. Няма такъв кеф казвам Ви. Та минахме през LIDL и взехме всички съставки за сладолед от там освен фунийките, защото се оказа, че такива не предлагат. Спокойно и за това имам решение кликнете ТУК и ще намерите супер рецепта за домашни такива, но ако не ви се занимава в Кауфланд имат всякакви.

 Необходими продукти:

100 гр. шамфъстък
11/2 с.л. кокосово масо
1 с.л. вода
2 жълтъка (размер Л)
135 гр. захар
250 мл. прясно мляко  
250 мл. сметана за разбиване (Аз използвах Pilos 36%)
20 гр. ванилова захар
50 гр. пудра захар

20 гр. натрошен шамфъстък за декорация



Начин на приготвяне:
 
Изчистения и измит шамфъстък ( ако изполвате осолен като мен, задължително го измийте добре няколко пъти) накисваме във вода за 5-10 мин., след което го слагаме в блендера заедно с водата и кокосовото масло. Разбиваме до гъста каша и го оставяме на една страна. На котлона слагаме да се загрее млякото (важното е да не завира, а само да излиза пара от него). Разбиваме жълтъците със захарта добре и ги темперираме с малка част от горещото мляко, след което ги изливаме при  останалото мляко и варим при постоянно бъркане до получаването на рядък крем. Готовия крем прибавяме към разбития шамфъстък и блендираме отново до гладка и хомогенна смес. Готовата смес прехвърляме в подходящ съд с капак и слагаме в хладилника да се охлади за 3-4 часа. Разбиваме сметаната с добавената в него ванилова и пудра захар на пухкав крем до меки връхчета, след което с помоща на шпатула смесваме внимателно с шамфъстъчения крем. Готовата смес за сладолед прехвърляме в машината за сладолед ( Използвам тази на LIDL) за 30-40 мин. или според указанията на машината, след което прехвърляме сладоледа в подходящ съд, декорираме с натрошения шамфъстък и слагаме във фризера за 4-5 часа.


Няма коментари:

Публикуване на коментар