Translate

четвъртък, 13 февруари 2020 г.

ТОРТА ЧЕРВЕНО КАДИФЕ

💕❤️Приготвяте ли нещо специално за 14 февруари??❤️💕 Аз не съм голям почитател на този празник, защото за мен всеки ден е Св. Валентин :), но много обичам да приготвям тематични десерти ;)Тааа...за празника 💕❤️ тази година реших да открия най-добрата рецепта за Торта Червено Кадифе!

Голямо чудо се оказа тази торта! Уж е лесна, а бая ми се опъва. За пръв път я приготвих преди мисля 7 години за Нова година и стана адски вкусна, обра овациите...ама на вид хич не приличаше на Червено кадифе, а по скоро на цикламено кадифе. Нещо тотално се беше объркало с боята. Така, де... сега боята ми е точната, но рецептата от онази Нова година не помня и реших, че ще пробвам докато я уцеля! Така, че това няма да е последната торта Червено кадифе, която виждате тук! Тази се получава една идея по-мазна за моя вкус, но пък блата си е влажен, ароматен и се комбинира идеално с домашната Philadelphia, която приготвих (рецептата за нея ще намерите ТУК, както и ако кликнете върху нея в списъка с продукти). 
При печенето имах някои трудности...наложи се да сложа една тава под тавичката, в която пекох блата защото мазнината започна да изтича. Бях бая скептична като видях какво се случва и си помислих, че този блат ще завърши в кофата...нооо въпреки, че прокапа мазнина от него си се наду, стана пухкав, мазничък, но не и втиклен  и като го разрязах бях приятно изненадана. Та... пригответе си една тавичка за всеки случай, че да не ви се налага после да чистите фурната. Еее, разбира се този ефект може да не се получи при вас. Мисля, че най-вероятно съм преразбила сместа или защото нямах търпението да изчакам маслото да се отпусне напълно (защото, кой да се сети да го изкара от по-рано от хладилника) или заради разпределението на планетите и ретроградния Меркурии или май беше Марс...Незнам, нямам отговор, но ако Вие имате идея защо се получи така ще се радвам да споделите и да кажете как се е получило при вас, след като сте приготвили тортата;)
Необходими продукти:
торта с диаметър 18 см.

за блата:
90 гр. масло на стайна температура
180 гр. захар
1 пакетче ванилова захар
2 яйца
160 гр. мляко
1 с.л. оцет
червена сладкарска боя
160 гр. олио
250 гр. брашно
1 с.л. какао
3/4 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. бакпулвер
1/4 ч.л. сол
за крема:
400 гр. крема сирене (домашна Philadelphia)
50 гр. масло
150 гр. пудра захар


Начин на приготвяне:

Разбиваме на  крем захарта и маслото.Прибавяме яйцата едно по едно, като разбиваме добре преди да прибавим следващото. Разтваряме боята в млякото, добавяме оцета разбъркваме добре и ги оставяме на една страна. Към яйчената смес при непрекъснато разбиване с миксера добавяме олиото на тънка струйка, разбиваме до хомогенна смес, след което  прибавяме и леко пресеченото и оцветено мляко. Пресяваме брашното с добавеното в него какао, бакпулвер, сода за хляб и сол. Прибавяме сухите съставки към течните и разбиваме, докато се смеси всичко добре. Готовата смес прехвърляме в предварително застлана с хартия за печене тава и печем в загрята на 180 градуса фурна за 45-50 мин. или до суха клечка. Готовия блат оставяме да се охлади напълно, след което  го разрязваме на 3 равни части. Запазваме изрезките от изравняването на блата, раздробяваме ги на трохи и ги оставяме на една страна. Приготвяме крема. Разбиваме маслото и пудрата захар на крем, след което с помоща на шпатула добавяме крема сиренето и разбъркваме внимателно. Готовия крем оставяме в хладилника за 1 час да стегне, след което го разделяме на 3 части Сглобяваме тортата, като редуваме блат и  1 част от крема. Измазваме я с останалата ни 1 част крем и по желание поръсваме обилно с останалите ни от блатовете трохи.
 


5 коментара:

  1. Здравейте ,чудесна торта.Възможно ли е да дадете рецепта за торта 24 см.Благодаря ви птедварително!❤

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте! По принцип, ако искате да спазите височината на моята торта, но за 24 см. трябва всички продукти да умножите по 1,8 😉...Но, ако искате да стане малко по-висока и да ви е по- лесно умножете по 2. Много е важно обаче да сложите по-висока хартия на бордовете на тавичката ( хартията за печене да се показва с поне 3 см.от борда на тавичката), за да се надигне равномерно блата и да предотвратите преливането му извън тавичката.
      Пример: 2 (яйца) х 1,8(коефициента за 24 см. Тавичка)= 3,6 бр. Яйца
      Можете да разбиете 4-тото яйце и да добавите половината от него.

      Изтриване
  2. Красива е, за вкуса не знам. Веднъж съм приготвяла и не ми хареса, беше ми суха.

    ОтговорИзтриване