Translate

неделя, 15 септември 2019 г.

ТОРТА "НАПОЛЕОН" с крем маскарпоне

Отново реших да експериментирам и да приготвя една класическа торта в малко по- различен вариант. У дома сме големи любители на бисквитените торти и затова съм си набелязала няколко рецепти, които да Ви предложа. Като начало замисъла беше да приготвя класическия вариант, нооо осъзнах, че в дъното на хладилника отлежава една неотворена кутия маскарпоне от поне седмица... Ииии така реших, вместо оригиналния крем за тортата да направя крем маскарпоне и леко да го олекотя със свежи горски плодове.  Тортичката много се хареса в този си вид, но съвсем скоро ще Ви покажа и  по-лесен вариант с класическия за торта НАПОЛЕОН крем.





Необходими продукти:

18 см. диаметър
за блатовете:
5 1/2 ч.ч. брашно
200 гр. масло
1 яйца
200 мл. ледена вода
1 с.л. оцет
1/4 ч.л. сол
за крема:
500гр. маскарпоне
3/4 ч.ч. пудра захар
1 пакетче ванилия
за декорация:
малини, ягоди, боровинки



Начин на приготвяне:

В купа разбиваме яйцата, водата, оцета и солта и ги оставяме на една страна. В блендера изсипваме брашното и маслото, блендираме до получаване на фини трохи. В голяма купа смесваме трохите и течните състави и замесваме тесто. Разделяме го на 8 равни топки, които слагаме в хладилника да се охладят за 1 час. От всяка част от охладеното тесто разточваме кора с дебелина 3 мм. От нея изрязваме окръжност с диаметър 18 см., замразяваме във фризера за 5 мин. и печем в загрята на 190 градуса фурна до златист загар(около 10-12 мин.). Готовите кори оставяме да се охладят напълно. В това време си приготвяме крема. Разбиваме с миксера на бавна скорост маскарпонето, ванилията и захарта, и слагаме готовия  крем в хладилника да се охлади. Сглобяваме тортата, като първо натрошим на едри трохи 2 от блатовете. Разделяме крема на 6 равни части и започваме да редуваме блат и крем, като между тях прибавяме и тънко нарязани ягоди и малини. Замазваме тортата и декорираме с трохите от двата блата и плодове по желание. Готовата торта оставяме да престои в хладилника минимум 8 часа.

     













2 коментара:

  1. Здравейте. Така предложения крем не е ли малко тежък? Мога ли към това количество маскарпоне да добавя около 150 гр крема сирене или няма да е удачно?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте!
      Ами за мен се получава идеално ( въпрос на вкус)...няма да се получи съвсем същото, но ако го замените Ви препоръчвам да използвате филаделфия, защото вкусът е по-нежен и ще избегнете "сирения" вкус.

      Изтриване