Translate

сряда, 12 септември 2018 г.

ПЕСТО с бадеми


Пестото е една от любимите ми добавки към спагети, паста и салати... И тъй като имаме две големи босилекови храстчета, реших да си го приготвя в домашни условия. Хем ще знам какво точно има в него, хем ще оползотворя тази ароматна подправка по възможно най-добрия начин. По принцип изсушаваме или замразяваме босилека, но тази година реших да пробвам нещо ново. Не спазих оригиналната рецепта и си го пригодих за нашия вкус, но разбира се вие можете да следвате оригиналната италианска рецепта с чесън и кедрови ядки. Аз напълно изключих чесъна, защото си имаме двама "вампири" на които хич не им понася, а кедровите ядки замених с бланширани бадеми, защото първо няма от къде да си купя тук (малък град...такива глезотийки не се намира) и второ мисля така е доста по-рентабилно, и достъпно за всеки джоб. 
Приготвя се много лесно, като изключим малко по-трудното блендиране...ама това вече си зависи от уреда. Ако и вашия е "кекав", като моя Ви съветвам предварително да накълцате босилека на ситно така ще се пасира много по-лесно.
...Ами надявам се да Ви хареса моя вариант  и да пробвате да си го приготвите у дома.








Необходими продукти:

130гр. босилек (само листата)
45 гр. сурови бадеми (бланширани и обелени)
1 с.л. лимон
1/2 ч.ч. зехтин
1 ч.л. сол
1 к.л. черен пипер



Начин на приготвяне:

Започваме с бадемите: В подходяща тенджерка слагаме вода да заври, след което я сваляме от котлона и изсипваме в нея суровите бадеми. Оставяме ги да престоят във врялата вода около 10 мин., отцеждаме ги и ги обелваме. След това ги слагаме в микровълновата и ги печем за кратко (колкото леко да се изсушат). В блендера изсипваме бедемите, лимоновия сок и зехтина и блендираме до гладка хомогенна смес. Към бадемовата смес прибавяме измитите и подсушени босилекови листа и отново блендираме до гладка смес (може да отнемем малко повече време, спиране, разбъркване и пак и пак...но си струва! Ако е необходими може да добавите още малко зехтин, но внимателно за да не се разреди много пестото). Овкусяваме със сол и черен пипер и разсипваме в подходящи бурканчета ( като не ги пълним до ръба, а да има поне  1,5 см. от него.), покриваме пестото с 5мм. зехтин и запечатваме плътно с капачка. Пестото можем да съхраняваме така до 4 месеца в хладилника или да го стерилизираме.
Стерилизация на пестото: В предварително застлана с плат тенджера нареждаме бурканчетата и ги покриваме с вода (поне 1 пръст над капачките). Слагаме тенджерата на котлона и когато заври отброяваме 3-4мин., след което ги сваляме от котлона, изваждаме ги от водата и ги обръщаме с капачките надолу. Когато бурканчетата изстинат са готови да ги приберем в килера, мазето или шкафа, кой каквото има.:)


2 коментара: