Translate

петък, 5 юли 2019 г.

ОРИЗОВИ КЮФТЕНЦА с МОЦАРЕЛА


Преди няколко дни пробвах тези оризови кюфтенца в едно заведение близо до нас и веднага влязоха в "TO DO" листа ми. Всеки път щом си набележа нещо интересно в някое меню...изобщо не го бавя! Веднага се приготвя у дома! Тези бяха към обедното меню и ги сервираха с домат. Май идеята им е била да приготвят традиционните сицилиански Arancini di Riso, но в техен вариант. Еее, аз си модифицирах леко рецептата и ги гарнирах с млечен сос... и мисля успях да впечатля гладниците. Бързо се превърнаха в любима лятна вечеря. Опитайте ги и вие, няма да съжалявате!


Необходими продукти:

2 ч.ч. ориз БАЛДО
60 гр. настърган кашкавал
110 гр . моцарела
1/2 връзка копър
3-4 с.л. галета+ за овалване
2 яйца
3-4 с.л. олио + за пърженето в маслена баня
сол и ч. пипер на вкус
кисело мляко за гарниране

Начин на приготвяне:

Запържваме ориза, след което  прибавяме 6 ч.ч. вода, овкусяваме със сол и черен пипер и го варим до готовност. След като свалим ориза от котлона прибавяме яйцата, настъргания кашкавал, нарязаната на кубчета моцарела, галетата и ситно нарязания копър. Разбъркваме добре ( моцарелата ще стане на конци, но това не бива да ви притеснява), оставяме сместа да се охлади и я преместваме в хладилника за 1-2 часа да се стегне. Оформяме кюфтенцата (най- лесно става с мокри ръце) и ги връщаме обратно в хладилника да стегнат. Оформените и стегнати кюфтенца овалваме в галета и пържим в силно сгорещена маслена баня. Отцеждаме от излишната мазнина върху кухненска хартия и сервираме гарнирани с кисело мляко.



Няма коментари:

Публикуване на коментар