Translate

вторник, 30 юли 2019 г.

СЛАДЪК ЛЕОПАРДОВ ХЛЯБ

Ммм какво да Ви кажа? ...Уникално вкусен, мек и пухкав е!
Доста се притеснявах, че хлябът ще сте стане втиклен  и твърд, нооо НЕ! Останах приятно изненадана от резултата. Вярно е, че изисква доста време да се направи, иска си месенето, времето за втасване, а иии да се оформи...но си заслужава!
Освен това можете да включите и малките помощници, за децата ще е супер забавно да помогнат с оформянето на хляба. Резултата е изключително ефектен, а хляба е подходящ за сутрешната им закуска. Ако се притеснявате от съдържанието на захар, може да я намалите до 25 гр. или да я замените с друг вид подсладител. 
Сервирайте с чаша мляко, пресни плодове и любимо филмче...и ще имате една страхотна сутрин! 


Необходими продукти:


375 гр. брашно
80 гр. захар
7 гр. мая за хляб (1 пакетче)
1 щипка сол
250 мл. мляко
20 гр. меко масло
за светло кафявото:
2 с.л. какао
1 с.л. мляко
за тъмно кафявото:
2с.л. какао
2 капсули активен въглен
1 1/2 с.л. мляко


Начин на приготвяне:

Захранваме маята, като в купа изсипем маята, 2 ч.л. от захарта, 1 ч.л. брашно  и 100 мл. от млякото, след което я оставяме на една страна за 15 мин.. В пресятото брашно правим кладенче и в него изсипваме останалото мляко,  захранената мая и поръсваме със солта. Замесваме тесто ( ще е лепкаво), когато започне да се оформя леко започваме да прибавяме и мекото масло. Месим около 20 мин., готово е когато тестото стане еластично и можем да го разпънем на тънък и леко прозрачен пласт.
От готовото тесто отделяме около 330 гр. тесто, оформяме го на топка и го покриваме с кърпа да втаса. Останалото тесто разделяме на две топки от 250 гр. и 200 гр. От по-голямата топка правим светло кафявия цвят. Разбъркваме какаото и млякото, разстиламе леко тестото , намазваме го с какаото и започваме да месим тестото (ако стане лепкаво, набрашняваме леко плота). Оформяме тестото на топка, покриваме го и го оставяме да втасва. От най-малката топка тесто правим тъмно кафявия цвят. Разбъркваме добре какаото, активния въглен и млякото, докато всичко се смеси добре.Разстиламе тестото намазваме го с какаовата каша и замесваме тестото. Оформяме топка, покриваме я с кърпа и оставяме да втаса за 15 мин.
Оформяне на  хляба: Всеки цвят разделяме на по 8 топчета (аз от всеки цвят направих по 2 големи  и 6 по-малки, но не еднакви) и от тях оформяме валчета. Тъмно кафявите и светли валчета разточваме на тънки ленти с дебелина 3 мм. Шарката на хляба оформяме като всяко светло кафяво валче обвием с лента от тъмно кафявото (може на места да не е плътно затворено), а след това и с лента от най-светлия цвят (тук трябва да е плътно затворено). Валчетата нареждаме в предварително застлана с хартия за печене продълговата тавичка за хляб едно върху друго. Оставяме хляба да втаса за 45 мин. и печем в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка.


Няма коментари:

Публикуване на коментар