Translate

петък, 26 юли 2019 г.

БАУМКУХЕН // バウムクーヘン // BAUMKUCHEN


Баумкухена е десерт, който определено ще Ви отнеме време за да приготвите...но Ви гарантирам, че ще шашнете всички!
Тази вкусотия е традиционен  Немски сладкиш, датиращ от 1450 година. За тях това е традиционен коледен сладкиш и национална гордост. Буквално преведено името му означава "дървесна торта" и това е заради уникалния вид на сладкиша, който изключително много напомня годишните пръстени на отрязано дърво. 

 Баумкухена е изключително популярен в Япония , може би дори повече от колкото в Германия. Можете да го намерите целогодишно, от  супермаркети до лъскави пекарни. Японците го обожават! Точно там опитах тази вкусотия!
Приготвят го в големи машини по няколко на веднъж. Големи дървени валяци, които се потапят в сместа, запичат се и така отново и отново докато се получи уникалния дървесен ефект. ( Можете да видите как се прави в клипчето от 9:29мин)
                             
Машини у дома нямам, нито дървени валяци или пък голяма пещ, ноооо му хванах цаката и ще ви обясня на кратко как да си го приготвите у дома и да шашнете всички.
Бих казала, че се приготвя лесно...изисква си времето, но пък си заслужава! Ефектен е и се получи още от първия път, нещо което не очаквах! Мислех, че ще ми трябват поне няколко опита докато постигна този ефект, а то взе че се получи още от първия път! Еее далеч не е идеален, но пък е супер когато ти се получи от първия път иии със сигурност ще го направя още много и ще се получава все по-добре :)
За тези от вас, които не искат да рискуват с кръглата форма или им се струва прекалено пипкаво...Спокойно има решение и за вас! Не се отказвайте!
Така за кръглия вариант, най- доближаващ се до оригинала ще са ви необходими някой приспособления:
-тънка точилка, ролка картон (от алуминиево фолио или домакинско), тънка тръба или  каквото намерите подобно (Аз използвах тънка дълга точилка). След като се сдобиете с някое от изброените го обвийте с хартия за печене за да е по лесно изваждането и от сладкиша.
- ръкавици, ако ви е страх от горещото. Защото ще се наложи да оформяте (притискате леко) "палачинките" когато ги увивате една след друга върху точилката.
- голям тиган с незалепващо покритие или скара за печене тип плоча.
"По-лесния" вариант, но също толкова ефектен се приготвя във фурната. Приготвяте си сместа по рецептата описана по- долу и се започва великото печене във фурна. В тава покрита с хартия за печене разстилате равномерно смес с дебелина  3-4 мм. и запичате за 3-4 мин или до златисто в загрята на 190 градуса фурна. Изваждате тавата разстилате нов пласт от сместа, отново запичате до златисто. Повтаряте процедурата, докато сместа свърши.
Ами...пропуснах да снимам процедурата по-направата, нооо ако някой има затруднения съм на среща да помагам;) !




















Необходими продукти:

100 гр. брашно
1 ч.л. бакпулвер
3 жълтъка
3 белтъка
1 щипка сол
80 гр. захар
70 мл. мляко +за намазване
60 гр. масло
1/2 с.л. мед
олио за печенето



Начин на приготвяне:

В подходяща за микровълновата купа изливаме млякото, меда и маслото. Слагаме ги в микровълновата за 1 мин. на 600 W и ги оставяме на една страна. Разбиваме белтъците със солта на пухкава пяна, след което на 3 части прибавяме захарта и разбиваме до получаването на твърди лъскави връхчета. Към белтъците добавяме леко разбитите жълтъци и разбъркваме внимателно с помощта на шпатула. Към яйчената смес на 3 пъти прибавяме пресятото  брашното с добавения в него бакпулвер, продължаваме да разбъркваме с шпатула (внимателно от вън на вътре за да не изкараме въздуха от сместа.). Към млечната смес добавяме 2-3 с.л. от яйчената каша разбъркваме енергично, докато всичко се смеси и я изсипваме цялата на веднъж в яйчената каша. Разбъркваме всичко добре с шпатула. Загряваме тиган с незалепващо покритие или скара (тип плоча) и я намазняваме с олиото. Овиваме с хартия за печене дървена точилка с дебелина не повече от 2 см. Върху загрятата повърхност разстиламе палачинка с дебелина 3-4 мм. и  с размери около 15 x 25 см. Първата палачинка  изпичаме от двете страни. Готовата палачинка намазваме с масло и докато е още гореща я увиваме на точилката. Втората палачинка печем само от едната страна, докато се образуват мехурчета и я навиваме върху първата ( важно е да намазняваме с олио тигана или плочата след всяка палачинка.). Повтаряме процедурата, докато сместа свърши. Готовия Баумкухен оставяме да се охлади напълно и тогава измъкваме точилката с леки въртеливи движения и нарязваме на парчета с дебелина 2 см..



Няма коментари:

Публикуване на коментар