Translate

понеделник, 19 ноември 2018 г.

КЕКС със СИНИ СЛИВИ

До преди седмица се оплаквах, че времето е полудяло, че вместо зима идва пролет... но сега мъничко започва да ми липсва това топло време. Вярно, че угодия никога няма! Ама сега, ни слънце☀, ни сняг❄ само чист студ. Така де...като ще е студено, поне да е снежно❅❆🌨
Ама за сега се очертава единствения снежен връх да е този на кекса ми.
Кекса приготвих преди малко повече от седмица, но все не ми оставаше време да го постна. Вярно, че не е сезона на сливите ( не че до преди седмица беше), ама сезон не сезон...като има на пазара, как да не се възползва човек?  За кекса мога да кажа, че се приготвя много лесно, а сливите можете да замените със сезонни плодове и пак ще е страшно вкусен.

Необходими продукти:

3 яйца
1 ч.ч. захар
200 гр. заквасена сметана
1/3 ч.ч. олио
1 2/3 ч.ч. брашно + за овалване
1 п. бакпулвер
1 ванилия
6 броя сливи
2 с.л. пудра захар за поръсване



Начин на приготвяне:

Разбиваме на пухкав крем яйцата, захарта и олиото, прибавяме заквасената сметана и разбъркваме всичко добре. Към готовата смес прибавяме пресятото брашно, бакпулвер и ванилията, разбъркваме всичко на бавна скорост с миксера и прехвърляме сместа в предварително застлана с хартия за печене тава. Разрязваме сливите на 2 половини и потапяме всяка от разрязаната страна в брашно. Подреждаме ги върху сместа и печем в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка. Готовия кекс поръсваме обилно с пудра захар.



2 коментара:

  1. Чудесен , много красив кекс със сини сливи.Изглежда прекрасно.Според мен даже трябва да се увеличи бройката на сливите, по - добре ще стане.
    Поздрави и успешна нова седмица !

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти! И според мен ще стане по-хубав с повече сливи, но за съжаление половинката не е фен на плодовете в кекс:(
    Поздрави 😀

    ОтговорИзтриване