Translate

вторник, 14 август 2018 г.

СИРОП ОТ МАЛИНИ И КЪПИНИ

 

У дома всяко година не пропускаме да си приготвим сиропи за разреждане, като започнем от пролетта та чак до последните есенни плодове. Тази година най- ни спорят сиропите от горски плодове: малини, къпини, боровинки...Дори и да нямате възможност да си ги отглеждате лично,  винаги можете да си ги закупите от най-близкия пазар или като в нашия случай да оберете някой храст в гората ( Е няма такъв кеф, казвам ви!). Това да си откъснеш сам плода и да си приготвиш сиропа сам е просто безценно, нооо като няма как и пазара е алтернатива! С малинки се сдобихме от малинак в двора ни, но на къпинките попаднахме съвсем случайно, докато се изкачвахме към Бузлуджа. Имаше доста изподрани ръце и лакти (че тея горски къпини знаят как да се бранят с тея бодли), ама като знаем какъв ще е е резултата... стискаш зъби и береш. 
А пулпа, който остава след направата на сиропа запазете задължително! Сложете го в плътно затворен контейнер и го замръзете, така ще имате възможност да приготвите  с него още много вкусотии и да се възползвате до край от тези невероятни плодове.


Необходими продукти:

500 гр. къпини
500 гр. малини
1,5 кг. захар
1 л. вода
1 ч.л. лимонтузу


Начин на приготвяне:

Измитите и почистени плодове изсипваме в подходящ съд с капак, поръсваме ги с 500гр. захар и ги оставяме за 3-4 дни в хладилника да си пуснат хубаво сока. След това ги прехвърляме в тенджера, в която наливаме 1 л. вода и ги оставяме да къкрят на бавен огън за 30 мин. Прецеждаме ги много добре (остатъка от плода запазваме на една страна за сорбе), а сока връщаме на котлона и към него  прибавяме 1 кг. захар. Заваряваме го за 5 мин. или докато захарта се разтвори, прибавяме лимонтузуто и варим още 1-2 мин. Готовият сироп наливаме в бутилки, докато е още горещ.



Няма коментари:

Публикуване на коментар