Translate

събота, 11 август 2018 г.

ЦИТРУСОВ КЕКС с крема сирене


   Преди вече и аз не помня колко месеца видях тази рецепта в едно американско списание  и нямах търпение да се прибера и да го приготвя. Не бях сигурна какво точно ще се получи ...струваше ми се, че има прекалено много сок и кора от цитруси, а и крема сиренетоооо..ммм някак сиии.., но въпреки това знаех че искам да го пробвам. Та този кекс е първото нещо, което изпекох след над 4 месеца далеч от фурната и да ви кажаааа ще го повторя още милион пъти. Страшна вкусотия!
Става много свеж, ароматен и много влажен, а аз съм голям фен на този тип кексове. Вървежен за всички сезони...просто моя фаворит за момента! Опитайте го...няма да сгрешите :):):)


Необходими продукти:

кекса:
1 1/2 ч.ч. брашно
1/2 ч.л. бакпулвер
1/2 к.л. сол
1/4 ч.л. сода за хляб
1 1/4 ч.ч. захар
2 ч.л. кора от портокал
1 ч.л. кора от лимон
1/2 ч.л. кора от лайм
3/4 ч.ч. масло на стайна температура
2/3 ч.ч. крема сирене
3 яйца
1 п. ванилия
сиропа:
1/4 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. лимонов сок
глазурата:
1 1/4 ч.ч. пудра захар
1 с.л. кокосово брашно
1/2 ч.л. лимонова кора
1/2 ч.л. портокалова кора
1/4 ч.л. кора от лайм
2 с.л. портокалов сок
1 1/2 ч.л. лимонов сок
1 ч.л. сок от лайм



Начин на приготвяне:

 В купа смесваме пресятото брашно, бакпулвера, содата за хляб и солта. В друга купа  разбъркваме 1 1/4 ч.ч. захар и настърганите на ситно цитрусови кори. С помощта на миксер разбиваме на пухкав крем маслото и крема сиренето (около 2 мин.), след което постепенно прибавяме и цитрусовата захар и разбиваме за още 3-4 мин. или докато получим гладък крем.
Прибавяме яйцата едно по едно, като между всяко разбиваме до пълното му поемане от крема, изсипваме ванилията и сухите съставки на няколко части. Разбъркваме всичко с миксера на бавна скорост, докато получим гладка хомогенна смес, която прехвърляме в застлана с хартия за печене форма (оставяме хартията да стърчи от формата поне 1 см.) и заглаждаме леко с помощта на лъжица или шпатула. Печем в загрята на 180 градуса фурна до суха клечка (около 60 мин.) Готовия кекс изваждаме от формата и го оставяме да се охлади върху решетка за около 30 мин., а в това време приготвяме сиропа. В касерола смесваме лимоновия сок и захарта, разбъркваме ги добре и ги слагаме на котлона, докато сиропа заври. Върху вече охладения кекс с помощта на шиш или вилица правим дупчици върху коричката му, след което  с лъжица или четка нанасяме цялото количество сироп върху вече надупчената коричка. Оставяме сиропа да попие напълно за около 10 мин. и отстраняваме хартията за печене. Приготвяме си глазурата като в купа смесим всички съставки и ги разбъркаме добре. Заливаме внимателно кекса с глазурата и го оставяме на стайна температура за 30 мин. да стегне.


1 коментар: