Страници

четвъртък, 8 март 2018 г.

ФРЕНСКИ МАКАРОНИ с 4 вида ядково брашно


Честит 8 Март на всички празнуващи дами! За този специален ден, приготвих специален десерт - малки френски бижута:)... Но не стандартните с бадемово брашно, а в комбинация от няколко ядкови брашна за да ги  направя още по-изкусителни  и специални! А на всички дами пожелавам един невероятен ден, изпълнен с много приятни емоции и изненади:)

Необходими продукти: 

за черупките:
125 гр. пудра захар
67 гр. белтък
75 гр. кристална захар
10 гр. брашно от рожков
20 гр. бадемово брашно
20 гр. орехово брашно
20 гр. лешниково брашно
1/8 ч.л. кремотартар
1/8 ч.л. изсушена и стрита
 портокалова кора
1 щ. сол
1 щ. черен пипер
1 щ. канела

за крема:
50 гр бял шоколад
40 гр. сладкарска сметана
1 ч.л. какаово масло
2 с.л. маскарпоне


Начин на приготвяне:

В блендера изсипваме четирите вида брашно , кората от портокал, солта, черния пипер, канелата и пудрата захар. Блендираме, докато всичко се смеси добре, след което пресяваме 3 пъти, за да премахнем всички бучици и по-едри частици. Разбиваме белтъците с кремотартара на пяна и постепенно прибавяме кристалната захар, докато се получи твърд сняг ( връхчетата трябва да се задържат за поне 1 мин). В купата с разбитите белтъци с помощта на шпатула прибавяме пресетите сухи съставки, като разбъркваме внимателно от вън на вътре. Разбъркваме, докато получим гладка хомогенна смес (около 1-2 мин.), която пълним в пош. Върху хартия за печене или силиконова подложка шприцоваме малки окръжности (можете да си начертаете малки кръгчета раздалечени едно от друго  на 1-2 см.) около 34 броя. Потупваме тавата няколко пъти върху плота и дъното на тавата с ръка няколко пъти, за да излязат всички въздушни мехурчета. Оставяме ги на една страна за 30 мин., докато изсъхнат ( когато ги докоснете с пръст не трябва да лепнат, трябва да се е образувала "коричка"). Печем ги в загрята на 150 градуса фурна за 10-15мин. Докато изстиват черупките си приготвяме крема, като в микровълновата загряваме сметаната и с нея заливаме нарязания на ситно шоколад и какаовото масло. Разбъркваме,  докато всичко се смеси добре и оставяме сместа да изстине за 3-4мин., след което прибавяме маскарпонето и разбъркваме. Готовия крем пълним в пош и шприцоваме върху изстиналите черупки и ги слепваме.


1 коментар: