Translate

сряда, 21 март 2018 г.

ЯПОНСКИ ЧИЙЗКЕЙК


 Това една от любимите ми рецепти, които си донесох от Япония! Както може би си личи от блога, аз съм изключителен фен на десертите и гледам при всяко пътуване до екзотична страна да се връщам със скромен набор от рецепти с типични за даденото място десерти. Япония не е от най-любимите ми дестинации, но десертите им са на челно място в моята лична класация. Не ме разбирайте погрешно, обожавам Япония : винаги учтивите хората, природата, ХРАНАТА и още много и много ... но просто всяко посещение е за много кратко и не успявам да и се насладя до край, а и работата там няма край! По-много и за кратко!

...но работата на страна!
 Страната на изгряващото слънце е място, което трябва да се посети! Това е страна която ще Ви очарова със своите "странности", невероятна природа, културни ценности  и педантична точност. Естествено като всяко кътче на земята си има "своите трески за дялкане", но за един турист те остават скрити и така необременен от тях може да се наслади изцяло на престоя си. Едно от нещата, които могат да направят престоя Ви там труден, е че много малко хора говорят английски... но хората са изключително отзивчиви и бързо превключват на интернационалния език "крака-ръце"... та винаги ще намерят начин да Ви упътят. Първото ми впечатление от тази страна беше, че е изключително чисто и подредено : като по конец, хората държат изключително много на културното си наследство и традиции. Това е мястото на което ще се изумявате на всяка крачка! Дали ще е от местните модни тенденции, странните им коли, адските мега структури, уникалните паркове, скоростните влакове, изключителните технологии или като мен от уникалните вкусотии... винаги ама винаги ще намерите нещо, за което да си кажетe СТИГА БЕ! УХА, ама наистина ли?!
И както за Японците 1 мин. е непростимо закъснение, винаги намират време  забързани на някъде да поспрат и да си вземат по-нещо сладко. ... Такава е и историята с този чийзкейк! Бързайки за влака от центъра на Нагоя към пристанището, попаднах на една сладкарница в един от подлезите на метрото. По витрините се бяха накачулили страшно много хора, еее успях да си направя път иии там... ле-ле приготвяха точно тази вкусоtия! Ееее изтървах си влака...нооо те там са на всеки 5 мин., така чееее...поспрях. Забравих, че бързам и се насладих на момента!....и по-важното, е че се сдобих с тази уникална рецепта и парче от най-вкусния чийзкейк , който някога бях опитвала! Та надявам се и на вас да Ви хареса и да му се насладите! :)            
                                                                                                                                良い食欲
                                                                                                                               Yoi shokuyoku
                                                                                                                              /Добър Апети/


Необходими продукти:

смес 1:
4 жълтъка
360 гр. крема сирене
150 мл. мляко
4 с.л. захар
2 с.л. олио
5 с.л. брашно
5с.л. царевично нишесте

смес 2:
4 белтъка
8 с.л. захар
1 щ. сол


Начин на приготвяне:

На водна баня слагаме крема сиренето, млякото и захарта. Разбъркваме всичко добре с помощта на тел, след което при непрекъснато бъркане прибавяме жълтъците един по един. Продължаваме да бъркаме докато сместа не се сгъсти ( телта трябва да остава диря в крема) отнема около 5- 6 мин. Готовия крем, отнемаме от котлона и докато е още горещ, прибавяме олиото и пресетите брашно и нишесте. Разбъркваме всичко добре ( ако са се получили бучици е добре да прекараме сместа през цедка) и оставяме сместа на една страна за да се охлади леко. В това време разбиваме с помощта на миксер, белтъците със солта на пухкав сняг, след което на 3 пъти изсипваме захарта . Разбиваме до твърд сняг и с шпатула прибавяме белтъците към леко охладената смес, като разбъркваме внимателно за да не се изкараме въздуха от сместа. Изсипваме в предварително застлана с хартия за печене тавичка (с диаметър 20 см. и по възможност с висок борд) и печем на водна баня в загрята на 135 градуса фурна за 30 мин. След това увеличаваме градусите на 150 и печем за още  1 час ( като е важно през това време да не отваряме фурната). Когато времето за печене изтече, изключваме фурната, притваряме я и оставяме чийзкейка за още 15 мин. Готовия чийзкейк поръсваме с пудра захар, по желание гарнираме с плодове и сервираме.





6 коментара:

  1. Изглежда перфектно,още повече изглежда вкусно!Отива в графа"Да се пробват при първи повод",но не видях количеството на олиото в рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да за съжаление съм го пропуснала :) незнам и аз как. 2 с.л. са необходими:) Хубав ден Ви желая

      Изтриване
  2. Благодаря за рецептата. Ще я пробвам.

    ОтговорИзтриване
  3. Чудесно изглежда и звучи!
    И аз записвам рецептата.
    Този крем за мазане на Лидл ли ползваш?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се,че ти е харесал :)Да този е и съм най-доволна от него, за сега:)

      Изтриване