Отдавна се каня да приготвя тези карамелени блокчета... но все отлагах, защото си мислех, че няма да се получат така, както ги обичам:) Е да, ама се получиха! Приготвят се много лесно, нямате нужда от термометър за да направите дъвчащ карамел, а само от чаша студена вода и вилица. ...А най-хубавото, е че можете да комбинирате каквито ядки обичате, а не да се задоволите със само един, както е при повечето продавани такива по-магазините;) Пък и тези карамелени блокчета са още един вкусен десерт, с който ще разнообразите дългия пост. Вярно, че има доста захар в тях ... но можете да я замените напълно с още мед, кленов сироп или агаве, въпрос на личен избор и въпреки това пак ще са много вкусни!:)
Необходими продукти:
30 гр. фъстъци
30 гр. лешници
30 гр. бадеми
30 гр. орехи
50 гр. слънчогледови семки
50 гр. сусам
1 ч.ч. захар
1/4ч.ч. мед
1/3 ч.ч. вода
1 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
Изпичаме всички ядки и семки и ги изсипваме върху хартия за печене. Приготвяме си карамела, като в съд с незалепващо покритие изсипем: захарта, меда и водата. Разбъркваме всичко добре (докато захарта се разтвори) и спираме бъркането малко преди да заври карамела, като е добре образуващата се пяна по ръба на съда да обираме леко с мокра четка. Проверяваме карамела с помоща на вилица, която първо топим в карамела, а след това в чаша със студена вода и трябва да си остане по вилицата. Тук важното е да работим бързо: с готовия карамел заливаме ядките, покриваме ги с хартия за печене и валираме с точилка до дебелина 5 мм.. Нарязваме карамелизираните ядки на правоъгълници и ги оставяме да изстинат. Готовите карамелени блокчета по-желание опаковаме в целофан.
30 гр. фъстъци
30 гр. лешници
30 гр. бадеми
30 гр. орехи
50 гр. слънчогледови семки
50 гр. сусам
1 ч.ч. захар
1/4ч.ч. мед
1/3 ч.ч. вода
1 с.л. лимонов сок
Начин на приготвяне:
Изпичаме всички ядки и семки и ги изсипваме върху хартия за печене. Приготвяме си карамела, като в съд с незалепващо покритие изсипем: захарта, меда и водата. Разбъркваме всичко добре (докато захарта се разтвори) и спираме бъркането малко преди да заври карамела, като е добре образуващата се пяна по ръба на съда да обираме леко с мокра четка. Проверяваме карамела с помоща на вилица, която първо топим в карамела, а след това в чаша със студена вода и трябва да си остане по вилицата. Тук важното е да работим бързо: с готовия карамел заливаме ядките, покриваме ги с хартия за печене и валираме с точилка до дебелина 5 мм.. Нарязваме карамелизираните ядки на правоъгълници и ги оставяме да изстинат. Готовите карамелени блокчета по-желание опаковаме в целофан.
Няма коментари:
Публикуване на коментар