Translate

петък, 26 януари 2018 г.

КИФЛИ С МАРМАЛАД от едно време

Помните ли кифлите с мармалад от едно време? Когато от всяка пекарна можехте да си купите жълта (но не от боя, а от яйца), пухкава, обилно поръсена със захар и пълна с мармалад кифла. Мм-ммм направо ми потичат лигите, като се сетя за аромата им! ...Е да още има тук таме някоя пекарничка, която все още държи на качеството... но за съжаление са в червената книга.
Аз имам решение...Еее, по- точно майка ми. Аз само присвоих рецептата й, за да я споделя с вас. Та на вашето вниманиеее... Мамините кифли с мармалад от едно време!


Необходими продукти:


4 яйца
300 гр. захар
2 с. л. с връх кисело мляко
2 с. л. с връх мека свинска мас
1 пакетче суха мая
1/2 ч. ч. смес олио и свинска мас (1:1)
1 кг. брашно
1 ч. л. сол
1 ванилия
1 с. л. ром
200 гр. прясно мляко
250 гр. хладка вода
500 гр. мармалад (ябълков, сливов или шипков)


Начин на приготвяне:

 В купа захранваме маята (докато се надигне) , като слагаме 50гр.вода, 1 ч. л. захар, 1 ч. л. брашно и пакетчето мая. В това време разбиваме яйцата със захарта, прибавяме киселото мляко, размекнатата свинска мас и рома. Изсипваме брашното в подходящ съд, правим кладенче в него, поръсваме го със солта и прибавяме яйчената смес,  и захранената мая. Замесваме меко тесто, като постепенно наливаме водата и млякото. След като тестото втаса за около 30 мин. започваме да го премесваме, като постоянно топим ръце в сместа от олио и свинска мас. Разделяме го на 4 равни части и ги оставяме да втасат 15-20 мин., след което от всяка топка разточваме кора с дебелина 5мм. Нарязваме я на 8 триъгълни парчета и оформяме кифличките, като във всеки край слагаме щедро парче мармалад. Кифлите мажем с разбит белтък и поръсваме със захар. Печем в предваритeлно загрята на 200 градуса фурна до златист загар.




1 коментар: