Translate

понеделник, 8 януари 2018 г.

БИСКВИТЕНА ТОРТА

У дома сме любители на бисквитената торта, затова реших да приготвя с домашни блатове и определено повече няма да я правя с купешки бисквити. Голяма занимавка си е, но си заслужава да се потруди човек. Количествата, които съм дала в необходими продукти са за мъничко тортенце с диаметър 14см. ... ама  след всички тези празнициии  и всичкото това хапване, и качени килограми по-голяма нямаше как! А и стигнахме до извода, че е по-добре по-малки торти, но всеки ден! И от началото на новата година станах поддръжник на минимализма "По- малкото, е повече" по-малки торти, но повече! И щом са малки така няма да качваме в килорами, а само в грамове.
Логика железобетон...ама какво да се прави като сме си истински Cake Monster-и,
тортичките са ни голяма слабост и си търсим извинение да си ги похапваме без гузна съвест.


Необходими продукти:

за блата:
280 гр. брашно
80 гр. захар
180 гр.масло
3 с.л. прясно мляко + за сиропиране
2 ч.л. бакпулвер
1 ванилия

за млечния крем:
500 мл. мляко
3 жълтъка
1 ванилия
1/2 ч.ч. захар
3 с.л.брашно

за масления крем:
100 гр. масло
4 с.л. пудра захар

1/2 ч.ч. смлени орехи за поръсване


Начин на приготвяне:

В купа изсипваме брашното, захарта, бакпулвера, ванилията и маслото. Стриваме добре с ръце  всички съставки, докато получим трохи и към тях прибавяме млякото (ако е необходимо добавяме още 1-2 с.л. мляко). Замесваме меко тесто и го оставяме в хладилника да се охлади за 30 мин. От готовото тесто разточваме кора с дебелина 5 мм. и изрязваме с помощта на резец 4 окръжности с диаметър 14 см. Блатовете печем в загрята на 190 градуса фурна за 15 мин.
Докато блатовете изстиват приготвяме двата крема.
крем 1:В купа разбиваме жълтъците захарта и ванилията на пухкав крем, към тях прибавяме 100мл. от млякото с разтворено в него брашното. Останалото мляко слагаме на котлона да заври и на тънка струйка изливаме яйчената каша. Крема варим при постоянно разбъркване до желаната гъстота ( около 5-10 мин).
крем 2: В  купа с помощта на миксер разбиваме на пухкав крем маслото и пудрата захар.
Сглобяваме тортата, като в тавичка с падащо дъно редуваме бисквитен блат, който сиропираме с 1-2 с.л. мляко и  млечен крем. Отгоре завършваме с щедър слой маслен крем  и поръсваме с орехи.


Няма коментари:

Публикуване на коментар