1 фазан (около 600 гр.)
дреболиите от фазана( дробчета, сърце и джерка/ воденичка или можете да ги замените с гъби)
60 гр. лук
75 гр. масло
120 гр. ориз
20 бр. кестени
черен пипер
50 мл. вино (около 3 с.л.)
400 мл. прясно мляко
сол на вкус
Начин на приготвяне:
Приготвяме плънката. Сваряваме дреболиите на фазана, след което ги нарязваме на ситно и ги оставяме на една страна. Измиваме кестените, леко ги цепваме и ги запичаме в предварително загрята фурна до готовност. Готовите кестени почистваме от обелката и ги сваряваме в млякото, след което ги прецеждаме и ги оставяме да изстинат. Нарязваме на ситно лука и го запържваме в малко мазнина. Към него прибавяме дреболиите и похлупваме тигана, след като се задушат прибавяме и предварително измития ориз, черния пипер и кестените. Заливаме плънката с 360 мл. вода и я оставяме на бавен огън, докато водата поизври. Готавата плънка сваляме от огъня и започваме да приготвяме фазана. Измития и леко подсушен фазан намазваме обилно с масло отвън и отвътре, подсоляваме го и го подправяме с черен пипер. Напълваме го с плънката, зашиваме отворите и го прехвърляме в подходяща тава. В тавата изливаме 100 мл. вода, 50 мл. вино и 1 с.л. масло, завиваме с алуминиево фолио (или печем в Иенско стъкло или гювеч, като ако изберете някой от тези варианти не загрявайте предварително фурната за да не се пръсне съда) и печем в предварително загята на 170 градуса фурна за около 1- 1 1/2 часа.
Няма коментари:
Публикуване на коментар